Ystadsfallet: Ny granskning snart färdig

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2019-10-30

Att barnen går till skolan är ett delat ansvar mellan föräldrar och kommun. Både Skolinspektionen och Riksrevisionen har granskat skolpliktsfrågan utifrån fallet i Ystad. Arkivbild.

Hur är det möjligt att barn i Sverige kan utebli från skolan i flera år?

Fallet i Ystad har väckt frågan hos Riksrevisionen som kommer med en rapport i december.

Redan nästa vecka väntas Skolinspektionen offentliggöra sitt granskningsresultat.

Utöver Ann-Marie Beglers kartläggning av vad som gick fel och varför, har alltså två myndigheter fördjupat sig i fallet med de isolerade barnen.

Skolinspektionen väntas publicera sitt beslut inom kort, enligt avdelningschef Björn Persson.

– Vårt beslut kommer troligtvis nästa vecka, säger han till TT.

Ingen straffande roll

Skolinspektionen har hämtat in skriftlig information från Ystads kommun hur den hanterat ärendet.

– Syftet är att förhindra att liknande fall händer i framtiden, säger Björn Persson som inte kan påminna sig något annat fall som liknar det i Ystad.

Han vill ännu inte säga något om Skolinspektionens slutsatser, men konstaterar att kommunen måste redovisa hur den ska säkerställa barns rättighet och skyldighet att gå i skolan i framtiden. Några sanktioner är inte aktuella.

– Är det ett pågående ärende kan det bli ett påtryckningsmedel i form av vitesföreläggande, men i det här fallet är läget inte längre akut – barnen är omhändertagna. Skolinspektionen har ingen bestraffande roll, förklarar han.

Statens ansvar

Riksrevisionen reagerade i likhet med Skolinspektionen på Ystadfallet och har inlett en granskning av hur undantag från skolplikten hanteras.

– Vi frågade oss hur detta kunde hända. Men Riksrevisionen granskar bara statlig verksamhet, inte kommuner. Så vi tittar på skollagen och Skolverkets och Skolinspektionens roller, säger revisionsdirektör Sofia Sandgren Massih till TT.

Det som kallas undantag från skolplikten handlar om längre ledigheter om det finns synnerliga skäl, eller undervisning i andra former vid exempelvis längre utlandsvistelser. I vissa fall upphör skolplikten, exempelvis vid bosättning utomlands. För att få en bild av hur kommunerna hanterar sådana fall har Riksrevisionen bett samtliga 290 att redovisa i vilka fall de beviljar undantag.

– Vi har också intervjuat ett drygt dussin kommuner om de tycker att reglerna är tydliga, eller om det är svårt, säger Sofia Sandgren Massih.

"Har en strikt skollag"

TT: Ser ni att det finns uppenbara svårigheter?

– Ja, säger Sofia Sandgren Massih, men kan inte utveckla svaret förrän granskningen presenteras den 12 december.

TT: Är det rimligt att skollagen tillämpas på ett sätt så att barn uteblir från skolan i flera år?

– Nej, det är inte meningen att det ska vara möjligt. Lagen är inte skriven så. I jämförelse med många andra länder har Sverige en väldigt strikt skollag, säger Sofia Sandgren Massih.

Följ ämnen i artikeln