ÖB kan inte räkna med ännu mer pengar

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2019-11-20

Försvarsmakten kan inte räkna med mer pengar utöver det som redan aviserats för att rusta upp.

– Vi har hur mycket behov som helst runt om i vårt samhälle, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Det uppgav han vid ett besök på regementet P7 i Revingehed utanför Lund.

– Det är många som pockar på uppmärksamheten. Det är skolor som ska stärkas. Det är sjukvård som ska förbättras, det är vägar och järnvägar som ska byggas, det är hela landet som ska leva, så det finns många, många som vill ta del av samhällets resurser, sade Löfven inför försvarsanställda och värnpliktiga.

Regeringen har tillsammans med Centern och Liberalerna kommit överens om att höja försvarsanslagen med 25 miljarder från 2021 till 2025. Därmed kommer försvarsbudgeten att ligga på 84 miljarder kronor om drygt fem år.

Räcker inte?

Anslagshöjningarna ska användas för att genomföra försvarsberedningens förslag på en ny krigsorganisation och ett starkare försvar.

Men Försvarsmakten och ÖB Micael Bydén har bedömt att det behövs 55 miljarder kronor till fram till 2030 för att bygga upp den föreslagna nya krigsorganisationen inom den tidtabell som politikerna tänkt sig. Fram till 2025 saknas tiotals miljarder.

Löfven pekar på att den överenskomna anslagshöjningen är väldigt mycket pengar och på att ÖB bedömt att pengarna räcker för att öka försvarsförmågan rejält.

TT: Så det blir inte mer pengar?

– Nu har vi den här överenskommelsen och det är den vi ska utgå ifrån, säger Löfven.

Regeringen ska under nästa år ta fram en proposition om den försvarspolitiska inriktningen 2021-2025. Det nya så kallade försvarsbeslutet ska sedan tas av riksdagen.

Hyllade värnplikten

Anslagshöjningarna ska bland annat användas för att bygga upp en tredje mekaniserad brigad. Det innebär att regementet i Revingehed kommer att expandera.

Pengarna kommer också att användas för att öka antalet värnpliktiga. Försvarsmakten föreslår 8 000 per år från 2025.

Löfven hyllade i sitt anförande på P7 värnplikten, inte bara för att försvara Sverige militärt. Han pekade på vikten av att möta olika människor från olika delar i samhället.

– Att mötas och nötas skapar ett grundförtroende, även om man är akademiker eller arbetarpojke som jag är. Det har vi stor nytta och glädje av i vårt samhälle, sade Löfven..

Statsministern pekade också på att han fick lära sig disciplin och lagarbete. Löfven gjorde sin soldatutbildning på F4 i Östersund, utbildades som radarobservatör i Tuliinge och tjänstgjorde på en radarstation utanför Sollefteå.

– Det var blandade känslor, kan man gott erkänna. I början kanske man inte alltid såg poängen med militärtjänsten. Men jag kan försäkra er att över tid så såg man alltmer betydelsen, sade han i sitt anförande på P7.

Följ ämnen i artikeln