Brittiskt nyval den 12 december

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Premiärminister Boris Johnson gör tummen upp utanför 10 Downing Street.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Premiärminister Boris Johnson gör tummen upp utanför 10 Downing Street.

Ett nyval i december kan bestämma hur det blir med brexit, sedan det största oppositionspartiet Labour gett upp sitt motstånd.

– Låt folket avgöra, manar premiärminister Boris Johnson.

I måndags fick konservative Johnson nej till ett nyval, när han använde sig av den "normala" vägen. Premiärministern föreslog val i enlighet med en lag från 2011, som kräver två tredjedelars majoritet i underhuset, men fick bara 299 röster i stället för nödvändiga 434. Förslaget var i princip dött på förhand sedan Labour meddelat att man skulle lägga ner sina röster.

Men nu har Labour tänkt om. Partiledaren Jeremy Corbyn motiverar det med att den förlängda tiden för utträdet ur EU, till den 31 januari 2020, gör att man för tillfället nu inte behöver oroa sig för att lämna utan avtal.

– Labour stöder ett val för vi vill att landet ska slippa den här ansvarslösa konservativa regeringen, säger Corbyn i underhuset.

Mitten av december

Valdatumet blir torsdagen den 12 december, precis som regeringen föreslagit. Ett försök från Labour, understött av Skotska nationalistpartiet (SNP) och Liberaldemokraterna att föra fram den 9 december i stället röstades ned under tisdagskvällen.

Därmed kommer valet pikant nog att krocka med årets sista EU-toppmöte den 12-13 december, då de kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer bland annat väntas diskutera nästa långtidsbudget.

Premiärminister Johnson har sedan tänkt sig att samla det nyvalda parlamentet redan före jul, senast den 23 december.

Formellt måste fortfarande nyvalet även godkännas av parlamentets överhus. I underhuset var de sista röstsiffrorna på tisdagskvällen 438 mot 20 för ett nyval.

"Låt folket avgöra"

Regeringen hoppas att valet ska ge en stark majoritet för dem som accepterar det senaste utträdesavtal som förhandlats fram med EU.

– Den här förseningen (av brexit) börjar allvarligt skada nationens intressen. Det finns bara ett sätt att återupprätta tilltron till demokratin och det är att låta folket avgöra, säger Johnson i underhuset.

SNP och Liberaldemokraterna är i sin tur starkt EU-vänliga och hoppas att ett nyval ska stärka stanna kvar-sidan i parlamentet.

Labour drömmer för sin del om regeringsmakten, trots att opinionsläget ser bistert ut för partiet.

– Vi är redo för vi vill säga till folket i det här landet att det finns ett alternativ till åtstramningar och ojämlikhet, manar Corbyn.

Nytt försök

Senast den brittiska allmänheten kallades till parlamentsval i december var 1923. Den gången utlystes valet sedan konservative premiärministern Bonar Law tvingats avgå på grund av sjukdom, varpå ersättaren Stanley Baldwin tyckte det var en god idé med ett nyval för att stärka den egna positionen.

Fast så blev det inte.

Valet den 6 december 1923 blev ett fiasko för Tories och ledde i stället till en Labour-regering, om än kortvarig, under Ramsay MacDonald.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM