Svenska politiker pekas ut som PKK-anhängare

TT

Publicerad 2019-08-19

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är en av de svenska politiker som pekas ut som PKK-sympatisörer i en turkisk rapport. Arkivbild.

Åtskilliga europeiska politiker, varav flera svenska, pekas ut som sympatisörer till terrorstämplade PKK i en turkisk rapport.

"Det är helt oacceptabelt", svarar Jonas Sjöstedt (V), en av dem som nämns i rapporten från den regimvänliga tankesmedjan Seta.

I en 666 sidor lång rapport från Turkiets största tankesmedja Seta, som står president Recep Tayyip Erdogans regim nära, klassas en mängd europeiska politiker som PKK-sympatisörer, eller för att ha kopplingar till den terrorstämplade organisationen.

Bland de svenskar som nämns finns försvarsminister Peter Hultqvist (S) och vänsterpartisterna Jonas Sjöstedt, Amineh Kakabaveh och Malin Björk.

Kartlagt svenskar

Tidningen Expressen , som låtit översätta rapporten, uppger att Hultqvist omnämns i samband med ett möte i Sverige om krav för vård för de kurder som skadats i strid mot IS.

Kraven framfördes av Nasrin Abdullah, befälhavare inom den kurdiska YPG-gerillan som anses stå PKK nära, något de själva förnekar. Mötet utmynnade enligt Peter Hultqvist inte i några löften.

Sjöstedt finns med bland de utpekade eftersom Vänsterpartiet krävt att PKK:s terrorstämpel ska hävas.

I ett långt inlägg på Facebook bemöter Sjöstedt anklagelserna.

"Det är helt oacceptabelt att en turkisk regeringsnära organisation på detta sätt har kartlagt och åsiktsregistrerat en rad svenska politiker, inte minst från Vänsterpartiet. Vi tänker inte låta oss skrämmas till tystnad. Jag kommer att fortsätta åka som observatör på rättegångar och valövervakare till Turkiet", skriver han.

Kan utsättas för hot

Även flera danska politiker pekas ut i Seta-rapporten. PET, Danmarks motsvarighet till svenska Säkerhetspolisen (Säpo), har enligt tidningen Berlingske börjat kontakta de över hundra danskar det gäller. En expert säger till tidningen att personerna på listan skulle kunna utsättas för hot.

Säpo bekräftar för TT att de har tagit del av medieuppgifterna om rapporten, men vill i övrigt inte kommentera saken.

Kurdiska arbetarpartiet (PKK) grundades 1978 och strider för en självständig kurdisk stat. Bland annat EU och Nato klassar PKK som en terrororganisation.

Följ ämnen i artikeln