Vitval ny kelgris i Norge – trots spionrykte

TT

Uppdaterad 2019-05-09 | Publicerad 2019-04-30

Spion eller inte. Den vitval i norska Finnmark som i helgen befriades från ett hårt spänt bälte har visat sig vara både tam och tränad. Arkivbild.

En vitval som tros vara tränad av den ryska marinen för att spionera har blivit en favorit bland både vuxna och barn i Tufjord i norska Finnmark. Valen gör konster för åskådarna och låter sig bli klappad på nosen av barnen.

Den fyra meter långa vita valen blev en världsnyhet den gångna helgen sedan den i flera dagar följt efter en norsk fiskebåt och, i alla fall som fiskarna uppfattade, bett om hjälp, skriver NRK.

Vitvalen hade ett bälte hårt fastspänt runt kroppen och en av fiskarna på båten, Joar Hesten, tog till slut på sig en överlevnadsdräkt, hoppade i det iskalla vattnet och befriade valen från bältet.

MIsstänkt spion

Vid närmare undersökning av bältet som suttit runt valens kropp visade det sig att det var märkt "equipment of St. Petersburg" vilket satte i gång spekulationer om att den rymt från fångenskap och träning hos den ryska marinen för att användas för någon form av spionage.

Oavsett om valen tidigare varit rysk spion har den nu blivit väldigt populär bland både barn och vuxna i Tufjord. Den har upprepade gånger sökt sig in till hamnen och bjudit både på lite trix och kel.

– Den är så människokär att när du ropar på den så kommer den till dig, säger Linn Sæther, som bor i Tufjord, till NRK.

Apport och snurr

Bland de konster som valen visat upp för Tufjordsborna finns apport – den hämtar och lämnar tillbaka fiskar som kastas till den – samt rotation runt egen axel, det vill säga snurrar runt i vattnet. Valen har också kommit fram till bryggor och låtit människor klappa den.

– Det verkar som att den är van att få uppdrag och att ha något att göra. Han är tydligen van att plocka upp saker från vattnet och ge till dem som tränar honom, säger Linn Sæther.

Att vitvalen verkar vara så tam och beroende av människor gör dock att många oroar sig för om den kan klara sig på egen hand i havet efter ett förmodat liv i fångenskap.

– Det är svårt att säga hur den ska klara sig. Vi har sett fall där det har gått bra – samma typ av val som sluppit ur rysk fångenskap tidigare. Men vi har också sett exempel där det inte gått så bra, säger valforskaren Audun Rikardsen vid Norges arktiska universitet.