Malmö stad köpte lås för en miljon – går inte att använda

avAftonbladet

Foto: 20520 / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. Mobilen på bilden har inte med de oanvändbara mobillåsen att göra.

För tre år sedan beslutade Malmö stad att köpa in 1 200 nyckelfria lås. Tanken var att de skulle kunna användas inom hemtjänsten för att förbättra säkerheten – men låsen går inte att använda, rapporterar SVT Skåne.

– Vi hann installera 500 lås, men de går inte att använda längre. 250 av dem har vi fortfarande inte tagit ner, säger Göran Källmark, chef för enheten för digitalisering och välfärdsteknik i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen, till SVT.

Problemet bottnar i att man valde ett system som skulle kopplas till Microsofts mobiltelefon. Kort efter att köpet blev klart meddelade Microsoft att man inte längre skulle tillverka mobiler, vilket gjorde alla lås oanvändbara.

Malmö stad försöker nu rädda vad som räddas kan i en ny upphandling. Man vill helst kunna använda de gamla låsen men har hittills inte hittat någon som får en ny affär att tekniskt gå i lås.

Upphandlingen kostade närmare en miljon kronor. Trots att säljarens lösning blev oanvändbar får kommunen inte tillbaka några pengar.

– Det var omöjligt för oss att veta att de skulle sluta att tillverka sina telefoner, därför ser jag det inte som ett misslyckande, säger Källmark till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM