Jord- och skogsbruk viktiga för utsläppsmål

Britta Kramsjö/TT

Publicerad 2019-08-05

Markanvändning som jord- och skogsbruk både påverkar och påverkas av klimatförändringarna. Arkivbild.

Markanvändningen är i fokus i en kommande rapport från FN:s klimatpanel.

– Om man inte hanterar klimatutsläpp från markanvändning kan världen inte komma ner till nollutsläpp, säger en expert till TT.

Förväntningarna på rapporten är höga hos Naturskyddsföreningen, där man hoppas att frågan om köttproduktionen ska lyftas.

I dagarna presenterar FN:s klimatpanel (IPCC) en ny rapport. I rapporten tittar man på klimatförändringarna i relation till ett antal globala frågor som har med markanvändning att göra, bland annat ökenspridning.

– Man ser på hur klimatförändringar kan påverka till exempel markförstöring och livsmedelssäkerhet. Man tittar också på forskning om möjligheterna att anpassa de berörda systemen till klimatförändringar och möjligheterna att arbeta med systemen så att de bidrar till utsläppsminskningar, säger Markku Rummukainen, klimatrådgivare vid SMHI.

Omställning av matproduktion

Rapportens resultat, som ska presenteras på torsdag, är ännu inte klart. Men utifrån den forskning som finns i dag kan man tydligt se att markanvändning, exempelvis avskogning, ger betydande klimatutsläpp och spär på klimatförändringar, säger Markku Rummukainen.

– Även boskapsskötsel och risodlingar genererar stora metanutsläpp i världen.

I Parisavtalet, som skrevs under 2015, har länder kommit överens om att begränsa den globala uppvärmningen till under två grader, vilket kräver att utsläppen måste minska betydligt. Markanvändning, som jord- och skogsbruk, både påverkar och påverkas av klimatförändringarna. Att hitta lösningar som både minskar utsläppen och motverkar negativa klimateffekter är därför viktigt, menar Rummukainen.

– Om man inte hanterar klimatutsläpp från markanvändning kan världen inte komma ner hela vägen till nollutsläpp. Samtidigt innebär klimatförändringar betydande effekter på livsmedelssäkerhet, på ekosystem och på den biologiska mångfalden, allt som vi är beroende av.

Ett läckt utkast till rapporten, som The Guardian rapporterat om, slår fast att det är omöjligt att hålla den globala uppvärmningen inom säkra nivåer om det inte sker en omställning av hur mat produceras och mark brukas.

Viktigt kunskapsunderlag

För att minska den globala uppvärmningen måste bland annat jord- och skogsbruket göras mer hållbart, köttkonsumtionen skäras ned och matavfallet minska, enligt det läckta utkastet.

Rapporten blir ett viktigt vetenskapligt underlag för beslutsfattare i världen, tror Rummukainen.

– FN:s klimatpanel är en tung kunskapsaktör och dess rapporter är grundläggande för klimatförhandlingarna internationellt.

Även Naturskyddsföreningen ser den som viktig. Man hoppas bland annat att IPCC ska ta upp frågan om avskogningen och vikten av att binda kol för att få ner koldioxidhalterna, och att frågan om köttproduktion ska belysas.

– Köttproduktion är ett relativt ineffektivt sätt att använda marker och det medför ganska stora klimatutsläpp. Om det går att minska på köttkonsumtionen och därmed köttproduktionen får vi ganska stora markarealer som befrias för återskogning eller återställande av våtmarker som då kan binda kol, säger Otto Bruun, bioekonomisakkunning vid Naturskyddsföreningen.

Lövin: Anpassning krävs

Bruun hoppas också att rapporten ska bidra till att markanvändningens roll när det gäller klimatförändringarna ska tas på större allvar.

– Vi vill att rapporten leder till skärpning av de nationella klimatmålen i alla länder.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) välkomnar rapporten. I en kommentar till TT skriver hon: "IPCC:s rapporter visar hur allvarlig situationen är, och att matproduktion och vattenförsörjning är hotade om vi inte agerar snabbt för att minska utsläppen och begränsa uppvärmningen. /.../ Det står redan klart att vi inte kommer att lösa klimatkrisen bara genom att minska utsläpp från bilar, energiproduktion och industrier, vi måste också anpassa och förändra hur vi använder och brukar land och skogar."