Omröstning steg mot frihet för Chagosöarna

TT-AFP

Publicerad 2019-05-22

Demonstranter från Chagosöarnas ursprungsbefolkning utanför den internationella domstolen i Haag 2018.

Trycket på Storbritannien att återlämna kontrollen över Chagosöarna till dess invånare ökar.

Medlemmarna i FN:s generalförsamling väntas i dag rösta för en resolution som kan bli början på slutet för den brittiska kontrollen över ögruppen.

Öarna mitt i Indiska oceanen har varit föremål för diplomatiska konflikter i decennier. För 50 år sedan, 1968, tvångsseparerades Chagosöarna från Mauritius och befolkningen fick flytta för att göra plats för en militärbas.

Sedan dess har invånarna längtat tillbaka. Nu verkar deras vilja få stöd och legitimitet av FN.

Separeringen olaglig

Tidigare har den Internationella domstolen i Haag kommit fram till att separeringen från Mauritius var olaglig. Dagens omröstning i FN:s generalförsamling kan ge tyngd till det beslutet genom att uppmana medlemmarna att inte erkänna den brittiska kontrollen över öarna.

Men Storbritannien får också stöd. USA har använt militärbasen på ön Diego Garcia vid flygbombningar under invasionen av Irak 2003 och för att förhöra terrorister med kopplingar till attackerna mot World Trade Center två år tidigare. Tillsammans hävdar de båda länderna därför att basen har bidragit till världsfreden.

Kampanj från USA

Förra gången frågan togs upp i generalförsamlingen röstade ytterligare 13 länder emot en liknande resolution som den som ligger på bordet i dag.

Men stödet ser betydligt skralare ut den här gången. I stället får Storbritannien förlita sig på att flera länder avstår från att rösta i syfte att mildra nederlaget.

I ett försök att ändå samla stöd för sin allierades sak har USA uppmanat alla medlemsländer att rösta nej till dagens resolution med motiveringen att frågan inte bör avgöras i generalförsamlingen utan mellan Storbritannien och öarnas ursprungliga invånare.