Daniel poströstar från Gran Canaria: ”Demokratisk rättighet”

Publicerad 2022-07-28

Från och med i dag får utlandssvenskar poströsta till höstens val.

För Daniel Molin, 50, är det viktigt att göra sin röst hörd även om han sedan en tid tillbaka är bosatt på Gran Canaria.
– Jag känner att det är jätteviktigt, det är en demokratisk rättighet man har, och har kämpat för.

I Sverige får röstsugna medborgare hålla till godo till och med 24 augusti innan förtidsröstningen öppnar och man kan lägga sin röst i valurnan. Men för svenskar bosatta i utlandet öppnar möjligheten att brevrösta redan i dag.

Valmyndigheten har skickat ut omkring 175 000 utlandsröstkort. Snart väntas ett av dem landa i Daniel Molins brevlåda på Gran Canaria. För honom är det viktigt att vara med och påverka även om han för tillfället inte bor i Sverige.

– Man kanske flyttar tillbaka till Sverige en dag, eller att mina barn vill flytta tillbaka till Sverige. Och då är det ju viktigt att man är med och bestämmer hur man vill ha det.

2018, när det senast var val i Sverige röstade 92 000 svenskar från utlandet. På Gran Canaria har Daniel Molin svensk tv och följer valrörelsen noga.

– Jag gillar att hålla mig uppdaterad. Det är viktigt att man tar reda på vem man väljer, så att man inte bara går och röstar för att kompisen gör det. Det blir så fel då.

I år har 175 000 utlandsröstkort skickats ut.

Pensionerna en snackis

Daniel Molin har bott på Gran Canaria i omgångar. Nu är han sedan tre år tillbaka bosatt på ön med sin fru och sina tre döttrar på heltid. För svenskarna på ön är pensionsfrågan en snackis inför valet, menar Molin.

– Den största snackisen är bland pensionärerna, att de ska ta bort garantipensionerna.

För dem som bor utanför Sverige upphör rätten till garantipension från och med januari 2023.

– Jag kan tänka mig att många hamnar i en skitsits och tvingas flytta hem till Sverige.

”Många oroade”

Enligt Daniel Molin ser de som bor på Gran Canaria på heltid på utvecklingen i Sverige som oroande.

– Vi som bor här följer nyheterna och det som händer i Sverige och många är väldigt oroade. Man känner inte igen Sverige längre.

För några år sedan bodde Daniel och hans familj i Sverige en period, efter att ha bott på Gran Canaria. Och i Hedemora, där de bodde, märkte han stor skillnad från när han flyttade därifrån.

– Brottsligheten hade ökat något enormt, mina döttrar vågade inte gå ut på kvällarna. Här på Gran Canaria är man aldrig orolig.

Daniel Molin anser att det är viktigt att rösta – även om man bor utomlands.

Har bestämt sig

Även om röstkortet inte hunnit landa i Daniels brevlåda än så har han bestämt sig hur han kommer att rösta.

– För mig kommer det bli Sverigedemokraterna. Jag gillar deras sätt att tänka, att de vill hjälpa folk på plats väldigt mycket.

Han fortsätter;

– Det är det jag hör från flyktingar som kommer hit. Det är livsfarligt att ta sig hit över Atlanten, det gör man inte om man inte verkligen måste. Och de gör det för att det inte finns någon hjälp att få i deras land.

– Sen är det väl inget parti som passar mig exakt. Man får göra avvägningar, vad man tycker är viktigt i valfrågan. Många av besluten handlar om framtiden, för ens barn.

Följ ämnen i artikeln