”Måste få veta riskerna med att föda vaginalt”

Jenny, 41, kämpar för rätten till kejsarsnitt för gravida

Uppdaterad 2017-05-17 | Publicerad 2017-05-16

Svårt skadad ledsnade hon.

Och startade gruppen "Våga vägra förlossningsskador".

– För mig är det viktigt att kvinnor ska känna total trygghet i förlossningsvården, innan läkarna kan kräva att man ska föda vaginalt, säger Jenny Aakula, 41.

Den första förlossningen gick utmärkt. Det var för sex år sedan som Jenny Aakula i Ödeshög födde sin son Valdemar vaginalt.

Tre år senare var det dags igen. Men den här gången gick ingenting som väntat.

Sonen Viktor fastnade med ena axeln, två barnmorskor hävde sig mot Jennys mage, men trots att mellangården skyddades så sprack muskulaturen svårt.

Ingenting syntes dock utanpå.

– De sa "vad duktig du är som inte sprack", berättar Jenny.

”Rumpan buktade ut som en babianstjärt”

En kommentar som hon ogillade eftersom den födande kvinnan inte råder över om hon spricker eller inte.

Men Jenny kände sig inte normal någonstans.

– Det kändes som det buktade ut i rumpan, som en babianstjärt, och i vaginan. Jag kunde inte hålla mig upprätt, utan gick framåtböjd. Jag hade ont i bäckenbotten och i ländryggen.

Tolv veckor senare undersöktes hon hos mödravården.

– Då sa överläkaren att jag fick räkna med att inte se ut som innan. Det var bara att knipa. De sa att jag skulle banta, för då skulle ryggvärken försvinna.

Hela bukväggen var delad

I efterhand visade det sig att Jenny hade omfattande bristningar i muskulaturen i mellangården, brustna muskelfästen och en försvagad slidvägg.

Hon hade också drabbats av en högst synlig skada, en bukväggsdiastas – delad bukvägg – som var 18 centimeter lång och fyra centimeter bred.

Det är en försvagning av bukväggens medellinje, som framför allt uppkommer hos kvinnor efter graviditet.

– Jag kunde inte spänna bukmusklerna, inte stå, inte sitta och inte ligga utan smärta och jag kissade på mig. Det gick inte längre.

Genomgått fyra operationer

Hon sökte då hjälp hos Eva Uustal, Sveriges främsta specialist på förlossningsskador, vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Sedan dess har Jenny genomgått fyra operationer inom loppet av ett halvår: en mot urininkontinens, två operationer av mellangården och en av bukväggen.

– Det var som om jag fick livet tillbaka, säger hon.

Till för bara några veckor sedan var Jenny sjukskriven från sitt arbete som frisör. Under tiden startade hon Facebook-gruppen "Våga vägra förlossningsskador", med målet att ta bort tabut kring förlossningsskador.

Bör få veta riskerna

– Det måste bli mer öppenhet kring detta. Varför är det så jäkla hemligt? Varför pratar vi inte om det som händer efteråt?

Jenny Aakula har medverkat i TV och skrivit flera debattartiklar i Aftonbladet. Hon anser att gravida bör få veta riskerna med att föda vaginalt.

– I dag famlar man ju blint som förälder. Men stort lidande hade kunnat undvikas om man hade fått information om förlossningsskador och vart man ska vända sig om man får problem.

”Kvinnan bör få bestämma om kejsarsnitt”

Även papporna glöms bort, menar hon, och är de som får ta hand om "vraket", det vill säga den förlossningsskadade kvinnan, samt barnen och hushållet.

Jenny Aakula anser att det är den gravida kvinnan som själv bör få ta beslutet om hur hon vill föda om hon är förlossningsrädd.

– Jag anser att de kvinnor och män som ska bli föräldrar i samråd med läkaren ska få ta beslutet om kejsarsnitt eller att föda vaginalt, eftersom vården inte kan garantera att kvinnor inte får förlossningsskador.

”Vården tar inte hand om skadorna”

Hon menar att förlossningsrädsla inte primärt bottnar i rädsla för att föda.

– Det handlar om att man är rädd för förlossningsskador och att vården inte tar hand om dem efteråt, säger Jenny Aakula.

– Rapporten från SBU visar ju hur bristfälliga kunskaper vården har om förlossningsskador.

Hon avser den kunskapsöversikt om förlossningsskador som kom 2016 från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.

– Om jag kunde känna total trygghet i att svensk förlossningsvård tar mig igenom hela förloppet – före, under och efter förlossningen – så skulle jag inte känna mig rädd för att föda vaginalt.

Vill föreläsa om egna förlossningsskador

Just nu driver "Våga vägra förlossningsskador" en kampanj på Facebook för kvinnors rätt till ett helt underliv. Namninsamlingen, som hittills samlat 1 400 underskrifter, kommer senare att överlämnas till beslutsfattare samt sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Själv planerar Jenny Aakula att börja föreläsa för barnmorskor och vårdpersonal samt mammor och pappor, utifrån sina egna och andra förlossningsskadades upplevelser och om hur de blir bemötta i vården.

– Jag vill verkligen göra en förändring, säger hon.

Följ ämnen i artikeln