"Som att ligga i badkaret i 24 timmar"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-10-16

Så förändras kroppen i rymden

Den kinesiske taikonauten Yang Liwei såg groggy ut när han lämnade rymdkapseln efter ett dygn och 14 varv runt jorden.

Förändringarna i hans kropp för att anpassa den till tyngdlösheten i rymden hade redan börjat.

Ett dygn efter landning är han åter anpassad till jordiska förhållanden.

Trots stora påfrestningar och trots en ganska rejäl omprogrammering av vissa kroppsfunktioner klarar rymdfararna sina färder mycket bra.

Det säger fysiologiprofessorn Dag Linnarsson vid Karolinska Institutet. Han arbetar med forskning som inkluderat både amerikanska astronauter och ryska kosmonuater.

- Den kinesiske rymdfararen såg groggy ut där för att hans balanssinne programmerat om sig, det gör det när du far ut i rymden, säger han till aftonbladet.se.

- Balansen håller du vanligen med hjälp av tre funktioner. Balanssinnet har små kalkkorn i innerörat som registrerar synintryck, armars och bens läge och din kropps tryck mot underlaget.

- När du befinner dig i tyngdlöshet har du bara en funktion kvar, synintrycket.

Men kroppen och balanssinnet börjar genast ställa om sig. En fullständig kroppslig tillvänjning till det tyngdlösa tillståndet tar några dagar. Den största delen av processen sker redan första dygnet.

- Och det kommer bara att ta ett dygn för kroppen att programmera tillbaka funtionerna nu när han landat.

Även blodcirkulationen påverkas.

- Blodtrycket sjunker. Tyngdlöshet i ett dygn kan du jämföra med att ligga i badkaret i 24 timmar. Kärlen i benen vidgar sig och blodtrycket sjunker.

Är det skadligt?

- Nej, men det är en riskfaktor i samband med landningen om han inte har någon som hjälper honom ut ur kapseln. Det går att jämföra med den yrsel man kan få om man reser sig snabbt efter att ha stått nedböjd länge.

Dag Linnarsson har kontakt med kinesiska forskare som studerar tyngdlöshet i djurförsök.

- Där visar det sig att det även blir vissa förändringar i blodkärlens struktur efter några dagar i tyngdlöshet. Det pågår vetenskapliga diskussioner om vad det skulle kunna betyda för människan.

Efter tio till fjorton dagar i rymden får 40 procent av alla rymdfarare påtagliga problem med balansen den första tiden de är tillbaka på jorden. Men kroppen återställer sig snabbt.

- De genomgår ett test när de ska klara att stå upp i tio minuter. 40 procent klarar inte av det. Men även de som varit uppe ett halvt till ett år kan komma gående som vanligt efter fem dygn, säger Dag Linnarsson som studerat astronauter som lämnat rymdstationerna ISS och MIR .

Simone Söderhjelm

Följ ämnen i artikeln