Ingen kontakt med Marsroboten Spirit

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-22

Bröts för över ett dygn sedan forskarna har ingen förklaring

Rover Spirit i arbete på Mars innan förbindelsen bröts.

NASA har förlorat kontakten med Marsroboten ”Spirit”.

Det är över ett dygn sedan den amerikanska rymdstyrelsen hade kontakt med sin rymdsond.

– Det är en mycket allvarlig avvikelse, säger projektledaren Pete Theisinger.

För drygt två veckor sedan jublade Nasa när ”Spirit” landat på mars. Landningen av rymdstyrelsens fjärde robot till planeten var en framgång. Och Nasachefen Sean O’Keefe ropade:

– Vi är tillbaka!

Men i går kom första bakslaget. Forskarna trodde att en storm i Australien ställde till problem med sändningarna och tvingades konstatera att kontakten var bruten.

Ett dygn senare är läget värre. Forskarna har ingen förklaring till varför man inte lyckats nå sin robot.

Den sexhjuliga sonden skulle förse Nasa med nya kunskaper om ”den röda planeten”. Och de senaste veckorna har den skickats tillbaka dussintals fantastiska, och mycket detaljerade, bilder från mars.

En chans till

Men i stället för att ta emot mer tvingas forskarna i kväll arbeta febrilt för att nå sin 400-miljonerdollarsskapelse. Och hoppet är inte ute.

Om Nasa skulle misslyckas har man fortfarande en chans till. Redan på lördag är det tänkt att ”Spirits” tvillingrobot ”Opportunity” ska landa på Mars.

Tanken har hela tiden varit att de två robotarna under 90 dagar – på var sin sida av planeten – skulle ha rulla fram för att analysera klippor och jord. På så vis har Nasa hoppats få svar på om planeten någonsin varit beboelig.

Mattias Lundell

Följ ämnen i artikeln