Mays nästa brexit-strid sker på hemmaplan

TT TT

Publicerad 2018-11-14

Efter långa brexit-förhandlingar med Bryssel måste den brittiska premiärministern Theresa May först sälja in villkoren i det föreslagna avtalet till sin egen regering, sedan till parlamentet.

Redan innan utkastet offentliggjorts hörs hård kritik från bägge håll.

Klockan 15 på onsdagen svensk tid samlas den brittiska regeringen för överläggningar om det utkast som May och EU-ledarna kommit överens om. Redan under tisdagskvällen anlände ministrar till premiärministerns residens på Downing Street 10 i London för enskilda möten.

Om regeringen godtar förslaget redan på onsdagen kan EU:s preliminära plan för ett extrainsatt toppmöte i november komma att förverkligas.

Detaljer läcker ut

Enligt det irländska tv-bolaget RTÉ, som tidigt fick uppgiften att ett utkast färdigställts, innebär överenskommelsen en tillfällig tulluppgörelse som omfattar hela Storbritannien, med särskilda regler för Nordirland som ska garantera att det inte införs en hårt reglerad gräns mot Irland.

I det förslaget ingår också en revideringsklausul för att avgöra vem som har rätt att ändra eller riva upp utträdesavtalet. Enligt brittiska medier föreslås att ett sådant beslut ska kunna fattas av en form av skiljenämnd, med lika många brittiska som EU-medlemmar.

Frågan om gränsen på den irländska ön har varit en av nyckelfrågorna som det dividerats om in i det sista i brexit-förhandlingarna. Irlands regering håller ett extrainsatt möte under onsdagsförmiddagen för att diskutera utkastet, enligt premiärminister Leo Varadkars talesman.

”Svårt att sälja in”

Från nordirländska unionistpartiet DUP, vars stöd är nödvändigt för att ge premiärminister May en majoritet i underhuset, är de inledande kommentarerna minst sagt avvaktande.

– Det svåra för May är om hon kan göra alla nöjda? Det kommer att bli väldigt, väldigt svårt att sälja in, skulle jag tro. Men låt oss vänta och se hur detaljerna ser ut, säger DUP:s biträdande partiledare Nigel Dodds till BBC i Nordirland.

Den förre utrikesministern Boris Johnson och Jacob Rees-Mogg, några av Konservativa partiets tyngsta brexitförespråkare i parlamentet, anser att May har sålt ut hela Storbritannien. Johnson liknar det vid att landet blir en vassalstat till EU och Rees-Mogg säger att det vi vet om utkastet i nuläget är "djupt otillfredställande", rapporterar Reuters.

Labour-villkor gäller

Även hos oppositionen höjs röster redan innan utkastet presenterats. Labour-ledaren Jeremy Corbyn säger att hans parti kommer att rösta nej i parlamentet till alla brexitavtal som inte uppfyller de villkor det satt upp.

Där ställs bland annat två frågor: Säkerställs ett starkt framtida samarbete med EU? Och kommer britterna även fortsättningsvis ha exakt samma fördelar som de har nu när de är del av EU:s inre marknad och tullunion?

"Vi kommer att titta på detaljerna i det som är överenskommet när de är tillgängliga. Men utifrån vad vi vet om den kaotiska hanteringen av dessa förhandlingar är det osannolikt att det är ett bra avtal för landet", säger Corbyn i ett skriftligt uttalande, enligt Reuters.

Även oppositionella Liberaldemokraterna och skotska SNP kräver en "meningsfull" sista omröstning om avtalet.