Tre skadade i båtkrock på fiskesjö

TT

Publicerad 2018-06-27

Tre allvarligt skadade personer fördes till sjukhus med ambulans efter båtolyckan nära Säffle. Arkivbild.

Tre personer skadades när två fritidsbåtar för fiske krockade på en sjö i Värmland. Alla inblandade är tyska turister.

– Den som hyr ut en båt måste också dela ut kunskap om båtvett, säger Per Jobs, ordförande i branschen för fisketurism.

Olyckan på en populär fiskesjö utanför Säffle hände sent på tisdagskvällen, strax efter midnatt. Båda båtförarna är nu misstänkta för vårdslöshet i sjötrafik.

De tre personer, två vuxna och ett barn, som blev allvarligt skadade satt i en hyrd eka, som enligt uppgifter till polisen var helt utan belysning. Ekan blev påkörd av en något större båt som uppges ha hållit 15–20 knop.

Intensivvård

Personerna i ekan hamnade i vattnet och räddades av privatpersoner. Alla tre fördes till Centralsjukhuset i Karlstad. En av dem behövde intensivvård.

I den större båten åkte två personer, också de från Tyskland. De klarade sig utan fysiska skador.

– Vi ska förhöra alla inblandade så fort det går, säger Göran Brofeldt, utredningsledare hos polisen i Arvika.

Misstankarna gäller att ekan kan ha haft för dålig belysning, medan den större båten körts för fort i mörkret. Det finns ingen misstanke om sjöfylleri.

Sjön Harefjorden erbjuder ett givande fiske av bland annat gös och gädda, och är ett exempel på den växande turismen med sportfiske som tema.

Egen eller hyrd båt

Branschföreningen Sveriges fisketurismföretagare ser gärna att fisket bedrivs med guide, bland annat av säkerhetsskäl. Men sportfiske från båt på egen hand förekommer förstås också. Ibland med båtar som turister tagit med på kärra från hemlandet, ibland med någon mindre båt som hyrts ut.

– När en gäst hyr en båt, blir det i stora drag på eget ansvar, säger Per Jobs, ordförande i branschföreningen.

– Jag känner inte till något lagkrav på att uthyraren ska försäkra sig om att den som hyr har båtvett. Däremot är det naturligtvis god sed för företaget, framhåller Jobs.