Akademien avvaktar med besked – behöver mer tid

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2018-04-17

Under tisdagen skulle Svenska Akademien publicera ett pressmeddelande om krisen och om relationen till den så kallade Kulturprofilen.

Men beskedet har skjutits på framtiden.

Minst en ledamot har protesterat mot innehållet i uttalandet enligt uppgift till Aftonbladet.

Dag för dag har Akademien förhalat ett uttalande som rör den advokatledda utredning som initierades av Sara Danius i höstas.

I stället för att visa enad front har Akademien splittrats allt mer. Inte heller efter att Sara Danius hoppat av tycks ledamöterna komma överens om hur de ska formulera sig. Ett pressmeddelande skulle ha kommit först på måndagen, sedan på tisdagen och nu skjuts det på framtiden ytterligare.

Tidigare ständiga sekreteraren för Svenska Akademien, Sara Danius, i spetsen för ledamöterna.

Strax efter klockan 15 kom ett kort meddelande på hemsidan:

Svenska Akademien har beslutat att vänta med att publicera ett pressmeddelande om den aktuella situationen. Vi återkommer när diskussionerna har kommit tillräckligt långt” , står det i meddelandet.

Den tidigare förseningen förklarades med att alla skulle få chans att ge sina synpunkter på formuleringar.

Nu är det enligt uppgift till Aftonbladet framför allt en ledamot som protesterar mot innehållet.

– Inget tyder i övrigt på osämja mellan ledamöterna, säger en källa med mycket stor insyn i Akademien.

Turbulensen inom Akademien har pågått under flera veckor och kulminerade förra torsdagen då den ständiga sekreteraren Sara Danius meddelade sin avgång samt att hon lämnar sin stol.

Samtidigt kom även beskedet att Katarina Frostenson, som har nära kopplingar till Kulturprofilen, också drar sig tillbaka från sina uppdrag.

Tidigare har även Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund klivit av sina uppdrag i Akademien, men sitter däremot kvar på sina stolar.

Klas Östergren har dock lämnat in sin formella utträdesansökan.

ANNONS