Tove, 19: ”Jag förlorade mina vänner när jag blev mamma”

Publicerad 2016-04-26

När Tove Ericsson var 18 år blev hon gravid. Då övergavs hon av nästan alla sina vänner.

I ett Facebookinlägg berättade hon om sin situation och sökte andra unga mammor – och nästan hundra personer hörde av sig direkt.

– Jag blev så förvånad, säger hon till Aftonbladet.

Tove Ericsson var en typisk 18-åring. Hon hade ett stort kompisgäng och var ofta ute och festade. Men så blev hon gravid och beslöt sig för att behålla barnet – då övergav nästan alla vänner henne.

– Det var mycket fördomar och snack bakom ryggen på mig, mina tidigare närmsta vänner undrade hur jag skulle klara av det. En nära vän sa rakt ut att hon inte kunde stötta mig i detta. Jag blev nästan helt utesluten. Samhället har ju en viss norm: man ska gå klart skolan, skaffa jobb, ordna lägenhet och efter det skaffa familj. Bryter man mot den blir man bortstött, säger Tove Ericsson till Aftonbladet.

”Unga föräldrar måste bygga upp nya nätverk”

2015 föddes 1 715 barn av kvinnor under 20 år i Sverige. Daniel Söderberg är socialarbetare och har i 13 år arbetat med unga föräldrar genom Stockholms stadsmission. Han säger att det Tove berättar tyvärr är en vanlig reaktion på ungt föräldraskap.

– Om man får barn när man är 18, till skillnad mot om man får barn när man är 32, så är det inte lika vanligt att man har vänner i samma situation. Ens vänner lever då helt andra liv och det är ofta unga föräldrar måste bygga upp helt nya nätverk, säger han.

Daniel säger att det som ofta glöms bort är att unga föräldrar är som föräldrar är mest.

– De har inte per definition sämre förutsättningar än andra föräldrar, däremot kan ofta omgivningens reaktion på föräldraskapet skapa en stigamatisering. Oavsett om man är 32 eller 17 har man mycket man behöver lära sig när man blir förälder, det är inte så stor skillnad.

Ungefär en tredjedel av föräldrar under 23 är ensamstående och Daniel säger att ett stort orosmoment för många unga föräldrar är boendesituationen.

– Det råder bostadsbrist i stora delar av landet och andrahandsmarknaden är inte lika tillgänglig för en 19-åring med barn – det kan ofta stå "inga husdjur, inga rökare, inga barn" i bostadsannonserna. Dessutom kan man inte flytta runt lika mycket eftersom man måste vara folkbokförd i den kommun där barnet ska gå på förskolan.

Påtryckningarna fick henne att överväga abort

Tove säger att påtryckningarna hon mötte gjorde att hon till slut övervägde abort – fastän hon själv inte ville det. Men när det i februari var dags att åka in till förlossningen började de som tidigare pratat illa om henne plötsligt att höra av sig igen och önska henne "lycka till".

– Några av mina vänner har kommit tillbaka nu när Leona finns och vill stötta mig. Märkligt nog har folk inte lika mycket fördomar nu när jag har barn som när jag var gravid. Det är kanske lite märkligt men det är i alla fall skönt att folk har ändrat åsikt.

Sökte vänner på Facebook – fick hundratals svar

Tove säger dock att hon känner sig ganska ensam ändå. Därför beslöt hon sig att skriva ett inlägg i en Facebook-grupp och efterlysa andra unga mammor i samma situation – och fick över hundra svar på nolltid.

– Det var superkul! Jag blev så förvånad för jag trodde kanske att 4-5 personer skulle skriva till mig. Det var så skönt att få lite positiv respons, jag trodde nästan jag gick hemma och inbillade mig. Jag tror det vore bra om fler vågar skriva att de behöver stöd i vardagen.

I tråden har en slags kontaktsida bildats där unga mammor från olika städer hittar varandra. Tove själv har fått kontakt med ett par som bor nära henne och som hon ska försöka träffa. Hon har även en mammagrupp med andra unga mammor som precis dragit igång. Tove säger att det är skönt att prata med unga människor i samma situation eftersom de som inte fått barn än inte riktigt förstår.

– Vi har alla mött samma fördomar. Andra vänner jag har förstår inte varför jag inte kan göra tid för dem på samma sätt och kan bli arga när jag inte hör av mig. De ser inte att man blir mer låst när man har barn och inte kan vara helt spontan längre.

Följ ämnen i artikeln