Dras USA in i ännu ett krig i Mellanöstern?

Ny stormaktkonfrontation mellan Ryssland och USA det sista världen behöver

Håller USA på att dras in i ett nytt krig i Mellanöstern?

Amerikansk militär har för första gången bombat rebellmål i Jemen.

Ett Syrien 2.0 där USA och Ryssland står mot varandra i en ny stormaktskonfrontation är det sista världen behöver.

De regionala stormakterna Saudiarabien och Iran slåss redan via ombud i Jemen där ett inbördeskrig rasat sedan 2014 då de Iran-stödda Houtirebellerna tog över makten i delar av landet.

Kriget, som redan krävt mer än 4 000 civila dödsoffer. handlar till stor del om att det saudiska kungahuset vill hindra Iran från att få ett dominerande inflytande i Jemen, som gränsar mot Saudiarabien.

Iran och Saudiarabien slåss om rollen som Mellanösterns mäktigaste land. En kamp som redan eldat på konflikten i Syrien och förvandlat det som startade som en folklig resning mot diktatorn Bashar al-Assad till ett regionalt storkrig där Iran stöttar Assad och Saudiarabien ett antal rebellgrupper.

USA är på saudiernas sida mot Assad och Ryssland på Irans sida för att rädda diktatorn kvar vid makten. Vilket gett Syrien potentialen att i sämsta tänkbara scenario bli avstamp för ett nytt världskrig.

Sätta ner foten

Nyheten att USA från ett av sina hangarfartyg i Adenbukten avfyrat tomahawkmissiler mot mål i houtikontrollerade områden i Jemen är därför klart oroande. Det är första gången som USA aktivt deltagit i striderna. Detta efter att hangarfartyget USS Mason blivit attackerat med robotar.

I bästa fall var det bara en engångsföreteelse. Ett sätt för Barack Obama att sätta ner foten och visa att även för honom går det en gräns någonstans. Men risken är uppenbar att de som besköt USS Mason kommer att göra nya försök att mer direkt dra in USA i kriget.

Amerikanerna stöttar redan den saudiledda koalitionen som sedan 2015 bedriver ett omfattande bombkrig i Jemen med syfte att tvinga bort houtirebellerna från makten. Inte heller USA vill at Iran ska tillåtas flytta fram sina positioner i landet.

Men som den försiktige herre Obama är har han valt att inte låta USA gå med i kriget fullt ut. Tvärtom har han meddelat att Saudiarabien inte har fria händer att bomba hur som helst. Detta efter att ett bröllopsfölje träffats med många civila dödsoffer som följd.

Iranska krigsfartyg

Men den här typen av konflikter kan lätt få eget liv. Iran meddelade direkt efter de amerikanska bombningarna att man skickar flera krigsfartyg till området. En markering till Obama att om han tänker öka det amerikanska engagemanget i kriget så kan det få storpolitiska konsekvenser.

Jemen kan mycket väl förvandlas till ett andra Syrien. Vi har exakt samma uppsättning av stormakter som blandat sig i.

Jemens förre president, Ali Abdullah Saleh som störtades i samband med den arabiska våren 2011 och är allierad med houtirebellerna, har erbjudit Ryssland baser i Jemen. Ryssarna har ända sedan inbördeskrigets start uttalat sitt stöd för houtirebellerna och skarpt kritiserat Saudiarabien för att begår krigsbrott genom sitt bombkrig.

Kalla kriget

Även i Jemen backas de regionala stormakterna upp av USA respektive Ryssland. Det liknar allt mer situationen som rådde när kalla kriget och Sovjetunionen fortfarande existerade.

Även om det inte finns några skäl att tro att Ryssland i nuläget skulle vilja utnyttja erbjudanden om baser i Jemen så bör man minnas att det för några år sedan framstod som helt osannolikt att Ryssland skulle bomba i Syrien.

Inte heller var det många som trodde att folkupproret i Syrien skulle utvecklas till ett regionalt storkrig.

Under Obama har USA varit väldigt försiktiga med att använda sina militära muskler men ingen vet hur det blir när nästa president tillträder om några månader.

I den nuvarande världsordningen är det väldigt oroande ifall USA dras in mer direkt i kriget i Jemen. En ny arena för konfrontation mellan USA och Ryssland bidrar inte till en fredligare värld.

Följ ämnen i artikeln