Varmaste mars månad på 136 år

Publicerad 2016-04-17

Mars 2016 var den varmaste på 136 år.

Mätningar från Nasa visar att temperaturen låg 1,28 grader celsius över medeltemperaturen för hela planeten.

För sjätte månaden i rad har jorden slagit värmerekord. Oktober, november, december, januari, februari och nu mars är månader som överstigit det globala temperaturrekordet.

Och rekordet har inte bara slagits utan krossats, skriver vetenskapsförfattaren Phil Plait i bloggen Bad Astronomy.

Störst höjningar runt Arktis

Mars 2016 var den varmaste mars-månaden på 136 år och låg 1,28 grader celsius över jordens medeltemperatur, enligt mätningar från Goddard-institutet, som kontrolleras av USA:s myndighet för rymdfart, Nasa.

Det senaste rekordet för mars sattes 2010 då en temperaturen uppmättes till 0,92 grader varmare än medeltemperaturen.

Den nya toppnoteringen pekar på att temperaturhöjningarna skett framförallt i de norra regionerna av jorden runt Arktis, vilket är oroväckande, skriver Phil Plait, då dessa områden är som mest känsliga för temperaturhöjningar.

”Aldrig sett något liknande”

Mark Serreze, ordförande vid USA:s nationella center för mätningar av snö och is, beskriver förhållandena som ”absurda”.

– Värmen har varit obeveklig under hela säsongen. Jag har studerat arktiska klimatet i 35 år och har aldrig sett något liknande förut, sade han i samband med februarimätningarna, enligt The Guardian.

Det återkommande väderfenomenet El Niño anses kunna ha viss påverkan på temperaturhöjningen, men enligt Serreze räknas påverkan bara till 0,1 grad.

De extrema temperaturerna som uppmätts av Nasa skulle vi ha sett med eller utan El Niño, menar han.