6-årig flicka tvingades till ”tortyrbad” – föräldrarna döms

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2018-08-21

När ambulansen kom hade den sexåriga flickan slutat andas och kroppstemperaturen mättes till 26,8 grader.

Efter nya bevis döms mamman och styvpappan till 5 och 5,5 års fängelse för ”utdragen och tortyrliknande” misshandel.

Styvpappan ska ha utsatt flickan för det iskalla badet – mamman döms för att inte ingripit för att skydda sin dotter.

Händelsen ägde rum i december 2017 på en ort i Uppland.

Mamman ringde 112:

– Min dotter badade, snälla, kan jag få en ambulans, hon andas inte.

– Hon liksom gurglar, det verkar som om hon svalt vatten eller något, jag vet inte.

Föräldrarna påstod att flickan tagit ett vanligt bad och att de glömt bort flickan i tio minuter.

Flickan i förhör: Blev slagen

Den sexåriga flickan var medvetslös när ambulans kom till platsen, styvpappan hade då påbörjat hjärt- och lungräddning. Med hjälp av adrenalin och defibrillator startades flickans hjärta efter timmar av återupplivningsförsök, och hon fördes till Karolinska sjukhuset i Solna för behandling. Kroppstemperaturen var 26,8 grader.

När parets version inte tycktes stämma, och efter att experter på temperaturer konsulterats, uppstod misstanke om brott. Polisen misstänkte att mannen bestraffat flickan med ett iskallt bad. Den 6-åriga flickan har i förhör berättat att hon tidigare blivit bestraffad i form av duschar och bad i kallt vatten, samt blivit slagen med bälte när hon varit olydig eller sagt fel saker.

Domen: ”Utdraget och tortyrliknande”

Flickans 22-årige styvpappa och 30-åriga mamma häktades i februari. Mannen har erkänt att han tidigare duschat flickan i kallt vatten vid flera tillfällen, och för detta dömdes han i maj till 1,5 års fängelse för grov fridskränkning. De har båda nekat till synnerligen grov misshandel och friades för detta i Uppsala tingsrätt då bevisningen inte ansågs tillräcklig.

Fallet överklagades till Svea hovrätt, som går på en annan linje än tingsrätten efter att det framkommit omfattande ny bevisning. Mannen döms för synnerligen grov misshandel till fängelse i 5 år och 6 månader, samt utvisning fram till 2028. Bägge ska betala 115 000 kronor vardera i skadestånd till flickan.

”Mannen har visat synnerlig hänsynslöshet genom att gärningen har varit utdragen och tortyrliknande och har riktats mot ett skyddslöst barn som var i beroendeställning till honom” skriver Svea hovrätt i domen.

”Det var livsfarligt”

Enligt rätten har dottern tvingats kvar i det kalla badet i omkring en timme.

– Det var livsfarligt. Om hon inte kommit under läkarvård hade hon definitivt dött. Samtidigt verkar hon lyckligtvis ha repat sig fysiskt och kommer att klara sig utan men, säger hovrättslagman Lars Dirke till TT.

Kvinnan döms till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel, vilket är brottets minimistraff, samt skadestånd. Hovrätten bedömer att kvinnan inte varit aktiv i gärningen. Men att hon måste ha vetat om att styvpappan bestraffade dottern med ett långvarigt kallt bad, och eftersom hon varit skyldig att skydda sin dotter men inte gjort det anses hon straffrättsligt ansvarig för det som flickan utsatts för.

Följ ämnen i artikeln