Hög brandrisk i södra Sverige

Räddningschef: ”Vid varje larm som kommer hoppas man att det inte är i skogen”

Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2018-07-22

Mellansveriges bränder kräver resurser från hela landet – under eftermiddagen bestämde man att nödbränna 800 hektar för att stoppa en av de osläckbara bränderna.

Samtidigt kan eldkaoset slå till på flera håll i söder, varnar MSB.

– Man går nästan och väntar, säger Ulf Petersson, räddningschef i beredskap, Kalmar kommun.

Under söndagens presskonferens lyfte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) två orosmoln i kampen mot Sveriges skogsbränder. Det ena var åskovädret som drar in över norra Sverige från Finland under kvällen.

Det andra var de höjda temperaturerna runt södra Sverige som medför en extrem brandrisk.

– Vädret är inte med oss, sa Britta Ramberg, operativ chef på MSB, under presskonferensen.

MSB poängterade också vikten av att inte bara tömma resurser här och nu, utan också arbeta med handlingsberedskap inför kommande scenarion.

SMHI utökar klass 2-varning

Myndigheten pekar specifikt ut Mälardalen och Kalmar län som högriskområden för nya skogsbränder de kommande dagarna.

SMHI har utvidgat sin klass 2-varning för extremt höga temperaturer och brandrisk till att även omfatta Kalmar län. I Kalmar rustar räddningstjänsten upp genom att plocka hem utrustning till stationerna som legat i förråd.

– Annars är det ju ordinarie handlingsplan, men utrustningsmässigt har vi så att säga uppdaterat våra resurser, med tanke på en brand i skog och mark, säger Ulf Petersson, räddningschef i beredskap, Kalmar kommun.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Torrare i Kalmar än i Ljusdal

Kalmar län, Östergötland och Jönköping samarbetar, bland annat för att hjälpa till i landets värst brandhärjade områden.

– Vi har en gemensam förfrågan från MSB så vi skickar folk kontinuerligt fram till 8 augusti, till att börja med. Ett gäng kommer hem i kväll och ett annat åker upp och avlöser dem, säger Ulf Petersson.

Fyra av de nuvarande bränderna bedöms vara osläckbara. För att förhindra framfarten för en av dem, vid Trängslet i Dalarna, har man beslutat nödbränna 800 hektar, uppger SVT Dalarna.

Samtidigt som delar av länets styrkor arbetar på annan ort uppger räddningstjänsten att det är torrare i delar av Kalmar än vad det är i till exempel Ljusdal, där de mest krävande bränderna just nu härjar. Det rapporterar P4 Kalmar.

Oron: ”Bara det inte blir åska”

Ulf Petersson säger att den extrema brandrisken i området gör räddningstjänsten orolig över att skogsbränder nu ska starta även där.

– Man står och tittar mot himlen och hoppas; ”bara det inte blir åska”. Då är det som störst risk att det ska antända. Regn vill vi ju ha men kommer det regn är det stor risk att det blir åska också.

Blev lovade helikopter – fick ingen

Och det brinner faktiskt redan nu i länet. Gårdagens åskoväder startade flera bränder i området Hjorted i Västerviks kommun. Släckningsarbetet pågår fortfarande och personal från Kalmars kommun är där och bistår.

– Vi har personal uppe och hjälper och där såg vi att det inte finns tillräckligt med resurser riktigt, säger Ulf Petersson.

Samordningsansvarig för Kalmar län, Östergötland och Jönköping har en kontinuerlig dialog med MSB om läget, som man bland annat hade kontakt med angående bränderna i Västervik.

– De beställde helikopter och blev lovade helikopter men fick inga. Utan det prioriteras där de anser att det behövs mest, säger Ulf Petersson.

All personal är på helspänn

Petersson betonar vikten av samverkan mellan olika länder vid den här typen av situationer. Flygburen hjälp kan vara avgörande vid skogsbränder – inte minst när den inhemska personalen arbetar för fullt på så många fronter samtidigt.

– All personal som jobbar inom räddningstjänst är nog på helspänn. Man går nästan och väntar och vid varje larm som kommer hoppas man att det inte är i skogen. Vi vill inte ha brand i skogen.

Letar bränder med helikopter och flygplan

Nerikes brandkår har fått rycka ut på många mindre bränder – men satsar så mycket resurser de kan på att hitta dem tidigt och förhindra att de sprider sig.

– Vi har ju brandflyg uppe två gånger varje dag och har även tagit ett beslut om att ett befäl åker upp i en helikopter varje dag och synar av området när det är som värst. Så vi har ju bra beredskap, säger Tobias Frohm, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Hittar de en brand rycker de ut med dubbla styrkor. Den höga beredskapen är en lärdom från branden i Västmanland för fyra år sedan.

– Detta har vi aldrig gjort förr, det är något helt nytt för oss. Vi har tagit ett beslut att lägga dessa pengar på att hitta bränderna innan det sticker iväg och ta bort dem med dubbla styrkor.– Vi har det väldigt, väldigt torrt. Vi har nog aldrig haft det så här torrt så länge jag jobbat här

”Har gått på knäna”

Räddningstjänst från Närke, Västmanland, Bergslagen och Karlstad har gått samman och kommer att skicka så mycket resurser de kan till de brandhärjade områdena om en förfrågan skulle komma från MSB.

– Men vi har inte fått någon förfrågan än, säger Tobias Frohm.

– De kan ha bedömt att vi har samma torra situation här också. Det har ju inte blivit några större bränder men vi har ju gått lite på knäna här också.

Mängden småbränder har ändå gjort att Nerike brandkår just nu har ont om resurser.

– Vi har haft rätt så många skogsbränder så vi har ju tagit slang och annat material från MSB. Vi är inte ikapp, vi har väldigt mycket slang kvar ute i skogen. Vi skulle behöva några dagar för att slicka såren och få ordning på alla resurser igen.