Ta fram mössan – nu kommer snön

Nu blir det sämre väder

Uppdaterad 2019-01-25 | Publicerad 2018-10-24

Gräv fram vintermössan.

Om några dagar kan Örebro ligga snövitt som en julkalender medan ­Halland och nordvästra Skåne får vinterns första vindsmocka.

Sent omsider kom höstrusket även i år. SMHI utfärdade i går en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i södra Sverige.

Det har blivit dags att leta fram vintermössan för nu är kylan på väg. Vädertjänsten Foreca räknar med snöbyar i norr, men snön kan leta sig ända ner till Örebro i Mälar­dalen

Ta fram vintermössan

Anledningen var ett lågtryck på Norska havet som sakta drog in över Sverige.

Redan i går morse tilltog vinden för att senare under dagen och med fortsättning i dag nå sin kulmen med byvindar på 21-24 meter per ­sekund på i första hand ­södra Hallandskusten och i nordvästra Skåne. Vinden drar sig sedan österut mot Östersjökusten och vidare till Gotland.

Men var beredd med ­både vintermössa – och lättare höstjacka.

Snöbyar i norr

Senare i dag rör sig lågtrycket österut mot Baltikum och en högtrycksrygg passerar södra Sverige med soligt väder och uppåt 10 grader.

I norr däremot knackar, enligt SMHI, vintern på dörren med en kallfront bestående av både regnskurar och snöbyar.

Och i morgon fortsätter det ostadiga vädret söder­över för att lagom till helgen, enligt meteorologerna Ulrica Sievert och Lars Knutsson, utvecklas till ett lågtryck med regn och snöfall som passerar södra Sverige.

Även meteorologen Erik Rindeskär på Foreca räknar med snö. Det enda frågetecknet är hur omfattande kylan blir med fredagens lågtryck som drar ner över landet.

– Det kan hända att det blir snö så långt söderut som Örebro län och Västmanland, säger Erik Rindeskär.

Den varmaste platsen i Sverige i går var Göteborg där 13,4 grader uppmättes.

En man skottar fram sin bil efter att det fallit 39 cm snö på ett dygn. Stockholm 2016

Kallast i Latnivaara

Landets kallaste punkt var Latnivaara med minus 10,7. Och för den som undrar hade mätstationen i Leipik­vattnet söder om Storuman i Västerbottens län i går ett snödjup på 9 centimeter.

Följ ämnen i artikeln