Lärarförbundet om M-ledaren: Oseriöst

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2015-01-17

M-ledaren Anna Kinberg Batra fortsätter driva frågan om betyg från fjärde klass – trots att nästan alla remissinstanser säger nej.

– Jag hänvisar till Tomas Tobé som är expert, säger partiledaren.

Nu får hennes uttalanden hård kritik från Lärarförbundet.

I en stor intervju med Svenska Dagbladet lägger Anna Kinberg Batra ut texten om varför betyg bör införas redan i fjärde klass.

Hon berättar för tidningen att hon drev frågan redan som 13-åring.

– Vi ville ha betyg i flera ämnen och tidigare, säger M-ledaren.

”Jag är inte skolexpert”

34 av 44 tillfrågade remissinstanser som uttalat sig om lagförslaget anser att betyg från fjärde klass är en dålig idé.

Trots det fortsätter Moderaterna driva frågan stenhårt.

– Jag tycker det är viktigt att mäta tidigt och är övertygad om att ju tidigare man vet hur det går, desto tidigare kan man sätta in extrastöd. Och vi har utvecklat de här förslagen i samråd med expertis, säger Anna Kinberg Batra till SvD.

På frågan vilken expertis M-ledaren syftar på hänvisar Anna Kinberg Batra till partiets egen partisekreterare, Tomas Tobé (M).

– Jag är inte skolexpert. Jag hänvisar till Tomas Tobé som är expert.

”Anmärkningsvärda uttalanden”

Bara minuter efter att Svenska Dagbladet publicerat intervjun med M-ledaren gick Lärarförbundet ut med frän kritik mot Anna Kinberg Batras uttalanden:

– Det är anmärkningsvärt och oseriöst att hon som partiledare för ett av Sveriges största partier inte tar sitt förnuft till fånga och lyssnar på vad lärarkåren och den samlade expertisen faktiskt säger, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet reagerar särskilt starkt på att Anna Kinberg Batra lyfter fram sin egen partisekreterare som expert i stället för den samlade skolexpertisen som består av bland annat de två lärarfacken, Skolverket och Skolinspektionen.

– Det är anmärkningsvärda uttalanden. Hon avvisar vad hela lärarkåren säger och lägger större vikt vad Tomas Tobé har sagt. Jag känner honom som en konstruktiv politiker man han är ju varken lärare eller expert inom pedagogik, säger Johanna Jaara Åstrand.

”Viktigt att lyssna in”

Tomas Tobé säger till Aftonbladet att Kinberg Batra hänvisar till honom eftersom förslaget togs fram av den tidigare regeringen i samarbete med professor Martin Ingvar då Tobé var skolpolitisk talesperson.

Som svar på Lärarförbundets kritik säger han:

– Det är väl känt att Lärarförbundet är emot det här förslaget och det är viktigt att försöka lyssna in den här kritiken.

Samtidigt uppfattar Tobé det som att kritiken mot förslaget till stor del handlar om att det skulle medföra att lärarkåren skulle behöva lägga ytterligare tid på administration.

– Då får vi vara beredda att se över vad vi kan göra för att minska den här administrationen, säger han och pekar ut skriftliga omdömen och skriftliga individuella utvecklingsplaner som två saker som skulle kunna tas bort från lärarnas administrativa börda.

Får konsekvenser

Men 34 av 44 tillfrågade remissinstanser tycker att förslaget är en dålig idé.

– Det de framför allt lyfter fram är att de vill se en utvärdering av den tidigare betygsreformen. Jag vill uppmana Gustav Fridolin att omedelbart utvärdera detta, säger Tobé.

Johanna Jaara Åstrand betonar att Moderaterna ser ut att få med sig en riksdagsmajoritet för betyg i fjärde klass med Sverigedemokraternas hjälp.

– Det lärarkåren upplever här är att man med minsta möjliga marginal röstar igenom stora reformer som får konsekvenser inte bara för lärarkåren utan framför allt för eleverna.

Anna Kinberg Batra kritiseras också av regeringen. I debatt i SVT:s "Aktuellt" tidigare i veckan sa statsminister Stefan Löfven (S):

– Det är ingen som tycker att det här är bra. Därför måste vi först diskutera igenom om vi ska gå på forskning och professionens uppfattning eller om vi ska gå på en blind ideologisk uppfattning.