Tusentals marscherar med Greta Thunberg i Bryssel

Uppdaterad 2019-03-15 | Publicerad 2019-02-21

Omsvärmad och beundrad tar klimataktivisten Greta Thunberg Bryssel med storm.
Budskapet från 16-åringen är bistert: Vi har inget val.

Svenskan omsvärmas som rena popstjärnan när hon anländer till den järnvägsstation i Bryssel där stadens nu sedvanliga torsdagsdemonstrationer utgår ifrån.

Sex veckor i rad har unga belgare marscherat för klimatet, med Greta Thunberg och hennes skolstrejk som inspiration.

Nu finns i princip alla landets tv-kanaler, tidningar och andra massmedier på plats när svenskan själv är på besök.

Tusentals på marsch

Vid ett seminarium om framtidsfrågor ger hon svidande kritik till de styrande i vuxenvärlden.

– Vi skolstrejkar för att vi har gjort våra läxor. När man har gjort det så förstår man att vi behöver en ny politik, en ny ekonomi. Vi behöver ett helt nytt sätt att tänka på, säger Thunberg.

– Allt det här låter kanske naivt, men om ni hade gjort era läxor så förstår ni att vi inte har något val. Om vi misslyckas kommer alla våra andra framsteg att vara för ingenting. Det kommer att bli det största misslyckandet i historien, säger 16-åringen.

Uppmärksamheten i Belgien är enorm inför Thunbergs besök. De senaste veckornas demonstrationer har som mest lockat långt över 30 000 deltagare i Bryssel. Dessutom har tusentals andra marscherat i sina hemstäder – 3 000 i Genk på torsdagen och 5 000 i Gent.

Utnyttjas politiskt?

Ungdomarna har hyllats – men också anklagats för att låta sig utnyttjas politiskt.

– Men vi har inga möten med några organisationer. Vi arbetar bara internt. Vi skriver våra egna tal. Vi organiserar våra egna marscher. Vi säger inte till någon om hur de ska rösta, säger Adelaïde Charlier, en av de belgiska arrangörerna, till tidningen Le Soir.

Greta Thunberg säger ungefär det samma.

– Vi har inga manifest eller krav. Vi står bara enade bakom vetenskapen. Vi vet att de flesta politikerna inte vill tala med oss. Det är bra – för vi vill inte prata med dem heller. Vi vill att de pratar med forskarna i stället och lyssnar till dem, för vi upprepar bara vad de har sagt i årtionden, talar Thunberg i Bryssel.

Lovar att fortsätta

Lite hoppfull känner sig ändå Thunberg, konstaterar hon på en pressträff efter talet.

– Det är otroligt att det här har spridit sig så långt och fort. Vi gör våra röster hörda. Det är väldigt hoppfullt.

Hur länge kommer ni att hålla på?

– Jag kommer att fortsätta varje fredag tills Sverige är i fas med Parisöverenskommelsen, säger Thunberg och får liknande löften från sina medaktivister.

– Det handlar inte om när vi ska sluta – utan när politikerna ska börja, säger belgiska Anuna De Wever.

– Vi måste stoppa den här krisen. Vi måste få varje val framöver att handla om klimatet, säger tyska Luisa Neubauer.

”Ta våra platser”

Helst skulle de dessutom vilja ha sällskap i demonstrationstågen.

– Om ni tycker att vi borde vara i skolan i stället så föreslår vi att ni tar våra platser på gatan genom att strejka från jobbet. Eller ännu hellre: kom med oss! manar Greta Thunberg.

– Ni kan inte bara sitta och vänta på hopp. Då agerar ni som bortskämda barn. Tiden rinner ut. Vi har börjat städa upp i er röra och vi kommer inte att sluta förrän vi är klara, lovar klimataktivisten i Bryssel.