Stängde av mobilerna fyra timmar per dag

Publicerad 2015-11-18

”Vi fick lättare att koncentrera oss"

Den digitala byrån Klikki testade workfulness. Fyra timmar per dag stängde de av mobilerna.

– Det kom ett lugn i att inte alltid vara tillgänglig, säger Tobias Wallén, affärsområdeschef.

Klikki jobbar med digital marknadsföring och är i hög grad beroende av ny teknik och sociala nätverk. Under tre veckor testade ett team på elva personer workfulness. De stängde av mobilerna klockan 10-12, och 14-16. Under de två eftermiddagstimmarna var de dessutom utan mejl.

– Först kändes det väldigt, väldigt mycket. Vi trodde det skulle vara svårt att vara effektiva. Men det blev tvärtom. De viktigaste samtalen fick helt enkelt ringas före klockan 10, berättar Tobias Wallén.

"Jättestor skillnad"

Vd Anders Nygren håller med:

– Under de mobilfria timmarna gick det bättre att ta sig an komplexa arbetsuppgifter, sådana som kräver mer koncentration och analys - sådant som kanske fastnat på to do-listan.

Ett annat viktigt inslag - som gruppen behållit - var möten utan mobiler. Och att bara den som gör en presentation får ha laptopen uppfälld.

– Det är jättestor skillnad, alla blir mer närvarande. Det uppskattar även våra kunder, säger Tobias Wallén.

– Jag vet ju själv när jag hållit presentationer som jag lagt ner själ och hjärta i, och så sitter två av fem och håller på med mobilerna... Det är inte så kul.

Vad var det svåraste?

– Att inte kunna bli nådd. Det var riktigt stressigt: Om en viktig kund ringer, vad gör jag då? Svaret är att ringa upp om två timmar, det är faktiskt inte så lång tid. Det var få gånger något var riktigt akut. Men mycket av stressen är ju också kopplad till privata sociala nätverk, som Instagram och Facebook.

Resultatet av workfulness blev:

• Djupare koncentration.

• Mer närvaro i nuet.

• Lärdom att alla inte behöver få svar inom några minuter.

• Ett lugn när man väl accepterat att man inte alltid vara tillgänglig.

• Mer struktur i arbetet.

Vad hände om någon fuskade?

– Vi hade en tävling på skoj: Vi skrev upp hur mycket vi kollade på mobilen, och den som gjorde det mest tvingades ha en hemsk mobilsignal i två månader.

– Nyligen var det en tjej som kikade i mobilen under bordet på ett möte, då viskade jag bara "workfulness" så stängde hon av. Det går att säga till på ett trevligt sätt.

En väckarklocka

Tobias Wallén och Anders Nygren menar att mycket av mejl- och mobilkollandet sker omedvetet. Rätt vad det är sitter vi där och svarar på mess och kollar om någon mejlat.

– Det gäller att få upp ögonen för sitt eget beteende, säger Anders Nygren. För mig blev det här en väckarklocka. Jag är väldigt mycket mer uppmärksam nu, och mer närvarande i det jag gör.

Klikki ska göra om konceptet i början av nästa år.

Följ ämnen i artikeln