Hökarna tar över Vita huset

Efter ett drygt år som president börjar Donald Trump bli varm i kläderna.

Då vill han omge sig med likasinnade snarare än modererande röster.

Med de senaste bytena har hökarna definitivt tagit över Vita huset.

Trumps nya konstellation med John Bolton som säkerhetspolitisk rådgivare och tidigare CIA-chefen Mike Pompeo som utrikesminister påminner om när de neokonservativa tog över Vita huset under George W Bush, en annan politiskt oerfaren president. Bush invaderade Irak, USA:s största misstag sedan Vietnamkriget.

Kommer Trump att göra något liknande?

Irakkriget som byggde på falska fakta, applåderades, rentav underblåstes, av John Bolton, då en av flera biträdande utrikesministrar. Han försvarar det fortfarande.

John Bolton.

I sin roll som kommentator i Fox News, Trumps favoritkanal, har Bolton förespråkat en förebyggande militär attack mot Nordkorea. Han vill också riva upp avtalet med Iran om att avstå från att skaffa kärnvapen i utbyte mot slopade sanktioner.

En superhök

USA får med andra ord en superhök i rollen som nationell säkerhetsrådgivare. Det ska läggas till två andra utrikespolitiska superhökar i toppen för administrationen, utrikesminister Pompeo och president Trump. Den enda återhållande faktorn som kvarstår inom detta område är försvarsminister James Mattis men rykten går om att även han kan vara på väg ut.

Man kan se det som att Trump "toppar laget" inför mötet med Nordkoreas Kim Jong-un. Han vill skrämma upp den unge diktatorn och få honom att inse att Nordkorea inte kan räkna med några eftergifter från USA. Det är Trump som kommer att hålla i taktpinnen när de träffas.

Signalen kommer också att uppfattas mycket tydligt av prästdiktaturen i Iran. I maj måste Trump åter fatta beslut om framtiden för Iran-avtalet. De senaste utnämningarna talar för att han den här gången gör vad han hotat med hela tiden, river upp avtalet.

Är vad världen fruktade

Detta trots att det rimligen gör det ännu svårare att få Nordkorea att acceptera amerikanska säkerhetsgarantier i utbyte mot att ge upp sina kärnvapen.

Den nya konstellationen är vad världen fruktade när Trump blev vald. Nu ökar riskerna för konfrontation på den internationella arenan markant.

Hökarna kan dock föra det goda med sig att regimer som de i Nordkorea och Iran känner faran och därför underviker konfrontation. Men om de inte gör det utan i stället utmanar USA ökar risken för militära sammandrabbningar. På den här nivån måste tuffa ord följas av handling. Annars blir du snart avslöjad.

Att Bolton som kommentator tycker att ett anfall mot Nordkorea är en bra idé innebär inte att han per automatik förfäktar samma ståndpunkt i sin nya roll. Riskerna är när allt kommer omkring monumentala. Men under alla år har han gjort sig känd som en diplomat med väldigt lite tålamod för diplomati.

Bildts tweet säger det mesta

Carl Bildts drastiska tweet efter att ha hört om utnämningen säger väl det mesta.

"Bolton? Är det sant? Var ligger bunkern?".

På en punkt är dock Bolton och Trump på kollisionskurs. Den nye säkerhetsrådgivaren vill se hårdare tag mot Ryssland vilket går stick i stäv med presidentens gullande med Putin. Blir spännande att följa.

Trump har från start omgett sig med ja-sägare men det har funnits en och annan i administrationen som vågat markera att de har andra uppfattningar än presidenten i viktiga frågor. Tydligast var kanske missmatchningen mellan Trump och utrikesminister Rex Tillerson som bestämt förespråkade diplomati före våld.

Nu verkar Trump anse att han kan jobbet som världens mäktigaste man så bra att han inte längre behöver lyssna på alternativa röster. Nu kan han köra sitt eget race.

Skjuter från höften

Boltons företrädare H.R. McMaster höll långa utläggningar där han presenterade argument för och emot olika handlingsalternativ. Trump orkar inte lyssna på sånt. Som första president har han tackat nej till dagliga säkerhetsbriefingar.

Med Bolton och Pompeo får han personer som mer liknar honom själv. Folk som skjuter från höften och hellre låter piskan vina än plockar fram morötterna.