Löfven: Böneutrop en lokal ordningsfråga

TT

Publicerad 2018-05-08

Statsminister Stefan Löfven ser böneutropens vara eller inte vara som en fråga som måsta hanteras lokalt.

Men Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tycker att beslutet i Växjö att tillåta utropen är olyckligt.

Statsminister Stefan Löfven ser inte böneutrop som en religionsfråga utan som en ordningsfråga. Besluten om att tillåta eller förbjuda böneutrop måste fattas lokalt, anser han.

– Upplevs det här som störande, ja då ska man ju inte ha det. Upplevs det inte som störande är det en annan sak. Det är därför det är viktigt att man ska få avgöra detta från kommun till kommun, från plats till plats: Vad är det som är störande och vad är det som inte är störande? Jag tycker att det är viktigt att man har den principen.

Han ser ingen risk för att böneutrop i sig skulle cementera utanförskapsområden. Att bryta segregation handlar om att knäcka långtidsarbetslöshet och se till att skolor och bostadsområden håller god standard, betonar han.

– Sedan har vi olika religioner i Sverige och så ser Sverige ut. Det här är ytterst en fråga om, som sagt, om det är störande eller inte störande. Men att vi tillåter olika religioner i Sverige, det bygger hela samhället på.

"Värt att överväga nej"

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger att ordningslagen, som polisen haft som grund, inte ger utrymme för att bedöma så mycket mer än decibelnivåer. Kanske borde fler saker vägas in, resonerar han på en träff med journalister i riksdagen.

– Man kan möjligen diskutera om allmänhetens rätt att kunna värja sig mot religiösa budskap skulle kunna vara en aspekt, säger Strömmer men understryker att rätten för en församling att ha en gudstjänstlokal däremot är en grundläggande del i religionsfriheten.

Det är värt att överväga, anser han, ett utökat utrymme för att säga nej till böneutrop i konkreta fall. Han framhåller att den Moderata kommunledningen i Växjö, som vänder sig mot böneutropen, stått upp i debatten för att en moské alls skulle få byggas och M lokalt vill ha en balans för "att hålla ihop det".

"Inte rimligt"

Ebba Busch Thor bedömer att kommunen borde kunna stoppa utropen.

– Det finns möjlighet att göra det genom plan- och bygglagen, säger Busch Thor till TT.

Hon vänder sig mot ljudnivån (som ett diskotek, enligt henne) och att människor som bor i närheten, som hon beskriver det, inte kommer att kunna värja sig mot utropen i sina hem. Böneutrop förekommer redan, vid en moské i Fittja söder om Stockholm samt i Karlskrona.

– Jag har aldrig sagt att det aldrig någonsin kan vara tänkbart med böneutrop, men vi tycker inte att det är rimligt att det sker återkommande och ofta, och det kanske viktigaste är att människor inte ska behöva höra det i sina egna hem, säger Busch Thor.

Följ ämnen i artikeln