Mobilsurfandet i stort sett fördubblat

TT

Publicerad 2018-06-10

Svenskars mobilsurfande ökar rekordartat, enligt en kundundersökning från Telenor. Arkivbild.

Telenors undersökning av en miljon kunders mobilsurfvanor visar på en explosionsartad ökning. Under de första fyra månaderna 2018 ökade mobilsurfandet med hela 96 procent – och norrländska seniorer leder ökningen.

Siffran är ett snitt per capita, framtagen genom en undersökning av mobilsurfvanorna hos över en miljon Telenor-kunder runtom i landet, i åldrarna 18 till 70 och uppåt, utan hänsyn till abonnemangsform.

– Givet det stora statistiska underlaget känner jag mig trygg i att resultatet är riksrepresentativt, säger Telenors pressinformatör Niclas Bergervik till TT.

Seniorsurf på uppgång

Enligt Telenor beror ökningen på ett förändrat digitalt beteende. Mobilanvändare strömmar mer rörligt innehåll än tidigare, vilket står för majoriteten av förbrukad data.

Den största ökningen i en åldersgrupp – 117 procent – märks hos seniorer i åldrarna 70 och uppåt, vilket följer en trend som etablerats i tidigare undersökningar.

– Vi såg redan i höstas att mobilsurf bland seniorer ökar, och nu ökar det mer. De börjar komma i kapp – glappet mellan den yngsta och äldsta åldersgruppen är nu bara 20 procent, säger Niclas Bergervik.

Norrländskt "surfbälte"

Geografiskt är ökningen i Norrland markant – Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten är tre av de fem län som ökar mest i Telenors mätning. Allra störst ökning ses dock på Gotland.

Den norrländska ökningen fastslogs även av Tele 2 i en undersökning från april, i vilken ett "surfbälte" beskrivs – från Strömsund upp till Gällivare mot Älvsbyn och finländska gränsen.

Telenors mätning visar att inga storstadsregioner finns med i den totala mobilsurftoppen – Värmland ligger högst, följt av Uppsala, Örebro, Västernorrlands och Jönköpings län.