Magnus, 41, anmälde regeringen till EU: ”Tappade humöret”

”Bägaren rann över”

Uppdaterad 2023-03-02 | Publicerad 2023-02-28

Sverige kan ha gått miste om miljarder när det dröjde att få intäktstak på elproducenter på plats.

Då valde elektrikern och lokala S-politikern Magnus Jeppesen från Halmstad att ta saken i egna händer – och har anmält regeringens hantering till EU-kommissionen.

– Efter allt krångel med elstödet fick det här bägaren att rinna över, säger han.

I slutet av förra veckan fick Magnus Jeppesen nog och bestämde sig för att anmäla regeringens agerande till EU-kommissionen och fyllde i ett formulär där han fick begära att kommissionen tittar närmare på finansdepartementets agerande.

– Jag skickade in det i mitt eget namn därför att jag tycker man behöver ta reda på om allt verkligen har gått rätt till. Har man verkligen följt förordningen? frågar sig Magnus Jeppesen.

Svaret om att hans anmälan mottagits kom snabbt, men med den även insikten om att EU:s kvarnar må mala säkert, men långsamt. Något besked väntar han sig inte på minst tolv månader.

”En skandal”

Regeringen hävdar att införandet av EU:s förordning dragit ut på tiden på grund av den svenska grundlagen gjort gällande att man behövt bereda en ny skatt, medan kritiker menar att regeringen dragit benen efter sig.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar kallade regeringens hanterande av elproducenternas överintäkter för ”en skandal”.

Redan i DN:s första artikel om regeringens hantering av frågan larmade Katarina Fast Lappalainen, doktor i offentlig rätt och universitetslektor vid Stockholms universitet, för att det kunde komma konsekvenser.

– EU-kommissionen lär inleda ett överträdelseförfarande, sa hon till tidningen.

Enligt forskaren riskerade Sverige böter, och en källa uppgav för DN att det fanns en risk att svenska medborgare stämmer regeringen för att inte följa EU-lagen.

Magnus Jeppesen i Halmstad hoppas nu frågan får en ordentlig genomlysning.

”Att skylla på svensk lagstiftning låter bara som en dålig ursäkt i mina ögon.”

– Att skylla på svensk lagstiftning låter bara som en dålig ursäkt i mina ögon. Som jag förstått kunde man infört förordningen först och sedan tagit sig tid att ändra svensk lagstiftning om det var nödvändigt.

Magnus Jeppesen är regionalt skyddsombud för fackförbundet Elektrikerna, och hymlar inte med att han är socialdemokrat.

– Men i första hand handlar det inte om att jag skulle vara förtroendevald eller fackligt engagerad, utan den här frågan handlar om att jag som medborgare anser att det de gjort är fel. Jag kände att det här var det som fick bägaren att rinna över, speciellt med allt strul som varit med elstödet.

Ovanligt med böter

Enligt en analys från myndigheten Sieps, Svenska institutet för europolitiska studier, är det ovanligt att medlemsstater som inte följer EU-rätten till slut tvingas betala böter.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Sverige har bara råkat ut för det två gånger, 2013 och 2014.

”Om de för svensk del nu aktuella frågorna skulle innebära att överträdelseärenden inleds tar det sannolikt flera år innan de når EU-domstolen, och ännu längre innan de kan resultera i böter”, skriver Sieps i sin analys och fortsätter:

”I slutändan är det dock upp till regeringen att värdera hur skadligt det är att hamna i EU-domstolen för en överträdelse, om en sådan fastslås. Skulle det bli aktuellt med böter handlar det även om att ta ställning till huruvida den ekonomiska kostnaden är värd att ta.”

Aftonbladet har sökt finansminister Elisabeth Svantesson som inte gått att nå för en kommentar.

”Det här är ett unikt ärende eftersom det är första gången en skatt genomförs som EU-förordning snarare än som direktiv. Alla länder har implementerat detta på olika sätt och det är inte bara Sverige som har haft utmaningar. Vi har infört intäktstaket så fort som grundlagen enligt vår bedömning tillåter och har förstås en kontinuerlig dialog med EU-kommissionen. Det är viktigt att påpeka att intäktstaket inte påverkar utbetalningen av elstöd”, skriver hennes pressekreterare Niklas Gillström i ett uttalande.