Sydafrikas dilemma: Putin vill dit – men landet måste gripa honom

Publicerad 2023-07-15

Vladimir Putin vill till ett möte i Sydafrika – där myndigheterna måste gripa honom.

Nu försöker landets ledning övertala honom att stanna hemma.

– Den bästa lösningen är att han inte kommer, säger Sydafrikas vicepresident Paul Mashatile.

Ledarna för Brics.

Rysslands president Vladimir Putin vill åka på

Brics-ländernasBrics-länderna är ett ekonomiskt block som består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika toppmöte i Sydafrika i augusti. Men värdnationen försöker desperat få honom att stanna hemma. Anledningen är att det finns en internationell arresteringsorder på Putin, som misstänks för krigsbrott. Det innebär att Sydafrika skulle tvingas gripa den ryske presidenten så fort han klivit av sitt plan.

– Det är ett stort dilemma för oss, säger Sydafrikas vicepresident Paul Mashatile till den sydafrikanska nyhetssajten News24.

– Vi kan givetvis inte gripa honom. Det är nästan så att du bjuder in din kompis till ditt hem och sedan griper du henom. Därför är den bästa lösningen för oss att han inte kommer.

Mashatile lägger till:

– Men ryssarna är inte glada. De vill att han åker.

Ryske presidenten Vladimir Putin.

Fördömer inte invasionen

Det var den Internationella brottmålsdomstolen ICC som utfärdade arresteringsordern mot Putin, eftersom han misstänks ha fört ukrainska barn till Ryssland. Eftersom Sydafrika har skrivit på den så kallade Romstadgan så är landet bundet till att utföra gripande efter ICC:s order, skriver AP. Landet skulle bli det första som ingår i Romstadgan som Putin besöker efter att arresteringsordern utfärdats.

Sydafrika har redan en spänd relation med Västvärlden efter att landet beslutat att inte fördöma Rysslands invasion av Ukraina.

Presidenten sista hoppet

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa gav först Mashatile uppdraget att försöka lösa situationen. Han föreslog bland annat att flytta mötet till Kina, hålla det online eller att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skulle komma i Putins ställe. Men Ryssland tackade nej till samtliga förslag.

Nu försöker Ramaphosa själv övertala Putin om att stanna hemma.

– Vi har nu beslutat att lämna detta med presidenten, som pratar med Putin, säger Mashatile till News24.

– Presidenten åker till det rysk-afrikanska toppmötet senare denna månad, så de kommer att fortsätta prata. Vi vill visa honom de utmaningar vi står inför eftersom vi är en del av Romstadgan och vi kan inte lirka oss ur det här.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.