Israel och Judiska världskongressen fördömer svensk torabränning

Publicerad 2023-07-15

En man har fått en allmän sammankomst godkänt av polisen.

Han planerar bränna en tora och en bibel utanför Israels ambassad i Stockholm under lördagen.

Nu möts beslutet av stark kritik.

”Att tillåta förnedring av heliga texter är inte yttrandefrihet. Det är hets och en handling av rent hat”, skriver den israeliska presidenten Herzog på Twitter.

Följ ämnen
Israel

En man i 30-årsåldern har ansökt om att genomföra en allmän sammankomst utanför Israels ambassad i Stockholm på lördag.

Där planerar han att bränna en Tora och en bibel.

Ansökan om den allmänna sammankomsten har beviljats av den svenska polisen och nu växer vågen av kritik mot beslutet.

”Hela världen måste gå samman för att otvetydigt fördöma denna motbjudande handling”, skriver Israels president Isaac Herzog på Twitter.

Israels president Isaac Herzog.

”Hatisk handling”

Aktionen fördöms även av det Judiska centralrådet i Sverige.

”Med bestörtning och sorg mottog vi beskedet om polisens godkännande av bränningen av Toran”, skriver rådet på sin hemsida.

Vidare skriver Judiska centralrådet att aktionen riskerar att så hat i samhället.

”Vår tragiska europeiska historia kopplar bränning av judiska böcker med pogromer, utvisning, inkvisitioner och Förintelsen”·

Judiska världskongressen (WJC) har även anslutit sig till fördömandet av aktionen.

”Denna provocerande och hatiska handling har ingen plats i det civila samhället”, skriver ordförande Ronald S Lauder i ett pressmeddelande.

En koranbränning i Stockholm orsakade stora protester mot Sverige. Bland annat brändes en svensk flagga utanför Sverige ambassad i Iran.

Svar på koranbränning

Mannen har i sin ansökan uppgett att den stundande bränningen ska ses som ”svar på nedbränningen av den Heliga Koranen framför Stockholm Moské”, rapporterar DN.

Det var för två veckor sedan som en koran brändes framför moskén på Medborgarplatsen i Stockholm.

Aktionen väckte massiv kritik och ledde till att bland annat flera muslimska organisationer demonstrerade mot koranbränningen drygt en vecka senare.

I ett mejl till DN skriver polisens presstjänst att man valt att godkänna lördagens ansökan för att den sökande ska kunna uttrycka sina åsikter.

Polisen har även beslutat om en så kallad särskild händelse inför lördagens aktion – vilket innebär att man inkallar resursförstärkning.

– Vi tillsätter den resurs som vi behöver för att se till att den grundlagsskyddade fri- och rättigheten kan genomföras, och det görs vid många händelser. Vi uttalar oss inte i förväg om vad vi tror, utan vi har en resurs som kan hantera det som förväntas, säger Tomas Granlund, kommissarie, till tidningen.