Israel attackerade flera mål i Libanon

Publicerad 2024-02-14

Israel genomförde på onsdagen en serie attacker mot milisen Hizbollah i södra Libanon.

”Stridsflyg har inlett en omfattande våg av attacker mot libanesiskt territorium”, skrev israeliska militärens talesperson Daniel Hagari på X.

Följ ämnen
Israel

Israel genomförde under onsdagseftermiddagen ett omfattande flyganfall mot Libanon.

Attackerna bekräftades av landets egen militär, och målet uppgavs vara den libanesiska shiamilisen Hizbollah.

”IDF:s stridsflyg har inlett en omfattande våg av attacker mot libanesiskt territorium”, skrev militärens talesperson Daniel Hagari på X, tidigare Twitter.

Tv-kanalen Al Araby sände live om attackerna.

Attackerna skedde mot flera städer och byar i Nabatiehdistriktet i södra Libanon, enligt libanesiska medier.

IDF uppgav att militärbaser och ”terrorinfrastruktur” attackerats.

Hizbollah själva uppgav, enligt Al Jazeera, att en av deras medlemmar, en 26-årig man, dödats, och Hizbollahkopplade medier uppgav att en kvinna och hennes två söner dödades i staden Souaneh. Det finns också uppgifter om flera skadade.

Svar på attack

Tidigare under onsdagen hade raketer avfyrats från södra Libanon mot norra Israel.

Ingen har tagit på sig de attackerna, men misstankarna har riktats mot Hizbollah, som har sitt starkaste fäste i just södra Libanon.

En av raketattackerna mot Israel riktades mot en militärbas i staden Safed, där en 20-årig IDF-sergeant dödades, skriver Haaretz. Ytterligare åtta personer skadades.

Anders Persson, forskare och lektor vid Linnéuniversitet, med särskilt fokus på Israel-Palestinakonflikten, tolkar Israels anfall som ett svar på attacken mot Safed.

– Det förefaller vara ett kontrollerat svar, som inte syftar till att eskalera situationen vidare, sa han kort efter nyheterna från södra Libanon.

Eldväxling sedan oktober

Persson noterar också att båda anfallen skett lite längre in i de båda länderna än vid tidigare attacker, men säger att det är för tidigt att avgöra om det innebär en eskalering av konflikten mellan IDF och Hizbollah.

– Det kan vara början på något, med nya attacker som följd. Men det kan också vara så att båda parter anser att denna vända av våldsamheter nu är avslutad.

Eldväxling mellan Hizbollah i södra Libanon och israelisk militär i norra Israel har pågått i många år, men ökat markant sedan den 7 oktober, då Hamas utförde en storskalig attack mot Israel, och Israel förklarade krig mot den terrorstämplade gruppen.

Hizbollah har uppgett att raketbeskjutningen är ett svar på Israels krigföring i Gaza, där över 28 000 palestinier befaras ha dödats.

Både civila libaneser och israeler har drabbats vid de återkommande striderna mellan Hizbollah och IDF.