Mobilen: Från dyr lyxpryl till oumbärlig

Anna Hansson/TT

Publicerad 2020-01-11

På tio år har mobilen revolutionerat våra liv.

Inom tio år kommer vi med mobilens hjälp att förstå andra språk och upptäcka världen på sätt vi kanske inte ens kan föreställa oss.

Men tekniken bäddar också för nya brott – och obehagliga överraskningar.

Steve Jobs kliver upp på scenen, iklädd sin karakteristiska svarta polo tröja och sina blåjeans. Året är 2007 och Apples vd ska presentera inte en, utan tre, revolutionerande innovationer.

– En Ipod, en telefon, en internetförmedlare, säger Jobs.

Publiken jublar.

Jobs upprepar.

– En Ipod, en telefon, förstår ni?

– Det här är inte tre separata föremål. Det är ett föremål. Och vi kallar den Iphone.

Apple hade återuppfunnit telefonen, sade Steve Jobs 2007. Historien har gett honom rätt.

Från telefon till dator

Dagens unga i Sverige, och i nästan hela världen, kommer inte ihåg eller känner ens till ett liv utan internet i fickan. Den smarta telefonen har förändrat vårt sätt att kommunicera, att dejta, att umgås, att shoppa. Den har förändrat hela vårt beteende – och våra liv.

– Den största revolutionen är integrationen av datorn och telefonen. Före Iphone så var telefonen huvudsakligen ett kommunikationsinstrument. Man ringde och skickade sms. I dag finns ingen tydlig gräns mellan smartphone och dator, säger Jens Zander, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Och tekniken kommer att fortsätta att förändra vår verklighet som vi känner den i dag.

Förstå nya språk

Tänk dig att du åker till ett land där ingen talar ditt språk, ändå kan du förstå vad som står på skyltar, i menyer eller böcker genom ett par smarta glasögon som översätter medan du läser. Eller samtala med vem som helst och låta din mobil översätta åt dig i realtid.

Det är vad "augmented reality", förstärkt verklighet, handlar om och det kommer att bli verklighet under nästa årtionde, enligt Zander.

– De metoderna blir bättre och bättre. Vi kan redan översätta naturligt språk i våra labb men det kräver mycket och det måste finnas speciella lösningar för mobilen, säger Jens Zander.

– Det tror jag att vi kommer att se inom en femårsperiod, säger Zander.

Ett annat exempel: I stället för att skrolla genom bostadsannonser kan du ta på dig glasögonen och få information på skärmen om vilka hus som är till salu och till vilket pris när du passerar dem.

Nya sorters brott

Telefonen kommer även att kunna ersätta bankkorten med ett blipp i kassan med mobilen.

– Det är ett naturligt nästa steg. Tekniskt är det inte svårt men säkerhetsmässigt, säger Jens Zander.

Och just det här med säkerheten tror han kommer att vara det största problemet framöver när vi styr allt fler av våra prylar med mobilen. Vi kan sätta på värmen i sommarstugan med mobilen och använder oss av passerkort eller taggar på jobbet.

Att vi snart tar med oss den tekniken hem och ersätter nyckelknippan med digitala lås är inte långt borta, men skapar nya möjligheter för till brottslighet. Vi må ha vant oss vid internetbedrägerier, men Jens Zander tror att vi kommer att se en annan typ av kriminalitet i och med digitaliseringen, som att våra lås till bostaden blir hackade till exempel.

– När den första vågen med Facebook och Instagram kom delade vi aningslöst med oss av information. På samma sätt har vi aningslöst kopplat upp samhället utan att tänka på säkerhetsfrågorna, säger Zander.

"Obehagliga överraskningar"

Det handlar också om integritet. I och med sökmotorn i mobilen finns alla svar inom räckhåll hela tiden och lika många svar vi får när vi googlar, lika mycket information får Google om oss. Genom din gps vet din telefon var du arbetar, joggar eller sover. Google kan veta före sjukvården om det är en influensa på gång och några gillamarkeringar på sociala medier kan avslöja din politiska ställning och intressen. Och de stora företagen har åratals av data lagrad för varje enskild person.

– Vad de här företagen kan göra med den samlade mängden data om dig, det tror jag inte många förstår. Man kan bygga upp en väldigt detaljerad bild av hur du lever ditt liv. Än så länge används den för att ge oss reklam och erbjudande. Men vi har sett det här med valpåverkan och det kan komma andra saker som man kanske inte tycker är lika roligt, säger Jens Zander.

– Jag tror att analysverktygen kommer att ge oss en hel del obehagliga överraskningar. Man försöker komma ikapp med lagstiftning som GDPR men jag tror man har svårt att täcka in de här dataanalyserna och effekten av dem.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig siffra i faktarutan om hur många sms som skickas runtom i världen.