Storbritannien kovänder efter larmrapport

Ny data: mildare åtgärder skulle kunna kosta 250 000 britter livet

Publicerad 2020-03-17

Storbritannien har drastiskt skärpt sina restriktioner i kampen mot coronaviruset, efter att en ny expertrapport släppts.

Flockimmunitet fungerar inte – i stället uppmanas britterna att sluta gå på pubar och restauranger.

– Vi har helt olika kontaktmönster. Stora delar av svenska befolkningen sitter inte på puben på vardagskvällarna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, som i helgen hyllade britternas tidigare strategi.

Storbritannien var ett av flera länder som på måndagen offentliggjorde nya förbud och restriktioner i kampen mot coronaviruset.

– Nu är det dags för alla att stoppa icke nödvändiga kontakter med andra människor och sluta med alla icke nödvändiga resor. Du bör undvika pubar, klubbar, teatrar och andra liknande evenemang, sa premiärminister Boris Johnson på en presskonferens på kvällen.

De brittiska skolorna hålls fortfarande öppna, men Johnson öppnade för att det kan förändras och sa att ”frågan hålls under uppsikt”.

Samtidigt kom flera nya direktiv från premiärministern:

  • Personer som är över 70 år eller tillhör riskgrupper uppmanas att hålla sig hemma i 12 veckor.
  • De som har coronasymtom och bor i ett hushåll tillsammans med andra ska gå i karantän i 14 dagar. Det gäller även de i hushållet som inte visar symtom, uppger The Guardian.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Ny larmrapport från forskare

Den brittiska regeringen baserar sin coronastrategi på råd från forskare vid bland annat Imperial college. På måndagen släppte experterna en ny rapport där olika åtgärdsmodeller simulerats i datorer.

I scenario ett – där sociala kontakter på bland annat pubar och restauranger tillåts – skulle 250 000 britter riskera att dö. Enligt The Guardian var det först nyligen som de brittiska forskarna förstod det potentiella dödstalet i en sådan modell. Det skedde efter att de fått ny data från Italien där 30 procent av de inlagda patienterna har behövt intensivvård, uppger tidningen.

Enligt Sky News hade även det mest effektiva utfallet av strategin i scenario ett lett till att vårdens kapacitet överskrids minst åttafaldigt.

Boris Johnson.

”Lämnar världen i ett dilemma”

I scenario två, med kraftiga inskränkningar av människors rörlighet och sociala kontakter, skulle dödstalen enligt rapporten hållas ner till högst 20 000, uppger Guardian.

Men åtgärderna skulle behöva vidhållas minst fem månader och kanske längre. Professor Neil Ferguson vid Imperial college säger enligt The Guardian att scenario två innebär en tidsperiod med mycket låg smittspridning men också en låg uppbyggnad av immunitet i befolkningen:

– Det lämnar verkligen världen i ett dilemma. Vi förväntar oss att smittspridningen fortsätter när åtgärderna tas bort.

Enligt Sky News har rapporten från Imperial college delvis bidragit till beslutet att skärpa restriktionerna i Storbritannien.

Forskarna beskriver strategin i scenario två som ”den enda genomförbara just nu, även om de sociala och ekonomiska effekterna av de nödvändiga åtgärderna kommer att bli djupgående”, uppger Sky.

I rapporten skriver forskarna:

”Många länder har vidtagit sådana åtgärder redan, men även länder i ett tidigare skede av epidemi (som Storbritannien) kommer att behöva göra det omgående”.

”Tidiga åtgärder viktiga”

Forskarnas föreslagna strategi skulle enligt rapporten kräva social distansering av hela befolkningen och hemisolering av de som är sjuka och deras familjemedlemmar. Även skolstängning finns med som en möjlighet, enligt dokumentet.

Enligt Sky News skriver forskarna att vissa av åtgärderna skulle behöva vara på plats tills ett vaccin finns tillgängligt, potentiellt i 18 månader eller längre.

”Tidiga åtgärder är viktiga och restriktionerna behöver ha trätt i kraft innan vårdkapaciteten överskrids”.

Forskarna varnar dock, enligt Sky News, för att det är inte säkert att strategin lyckas på lång sikt och skriver att ”inga hälsorestriktioner med sådan störande samhällseffekt tidigare har provats under så lång tid”.

Inte samma effekter i Sverige

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog, som hyllat den brittiska modellen, bör man i Sverige inte dra för stora växlar av rapporten.

– I grunden säger de att hålla sig hemma, social distansering, är en central åtgärd. Och detta är precis vad vi förespråkar.

Tegnell ifrågasätter inte personerna bakom rapporten. Samtidigt påtalar han att den statistik som hittills finns om coronaviruset är bristfällig.

– Inga rapporter är bättre än de indata vi har. Och de indata som finns är skakiga just nu.

Att stänga pubar och restauranger skulle inte heller få samma effekt i Sverige som i Storbritannien, enligt Tegnell.

– Vi har helt olika kontaktmönster. Stora delar av svenska befolkningen sitter inte på puben på vardagskvällarna. Vi träffas mest på arbetsplatser, det är främst där vi har våra sociala kontakter. I Sverige är vi lite tråkigare, vilket kan visa sig bra på sikt.

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen