Johnson lovar polisen större befogenheter

TT

Uppdaterad 2019-08-12 | Publicerad 2019-08-11

Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson ger fler poliser utökad rätt att stoppa och visitera personer för att förebygga brott. Arkivbild

Den brittiske premiärministern Boris Johnson lovar att utvidga det omstridda försöket med utökad rätt för polisen att stoppa och kontrollera personer. Planerna aviseras i en artikel i tidningen Mail on Sunday där han även lovar 10 000 nya fängelseplatser.

Rätten för poliser att stoppa och visitera personer för att eventuellt förebygga brott, och utan godkännande av en överordnad polis, infördes på försök i sju brottsutsatta polisområden i mars. De så kallade stop-and-search-kontrollerna är omstridda. Kritiker menar att de missbrukas och att minoritetsgrupper utsätts i oproportionerligt hög grad.

Nu ska de utvidgas till att gälla i alla 43 polisområden i England och Wales, meddelar Boris Johnson.

Diane Abbott, inrikesminister i oppositionspartiet Labours skuggregering, säger till BBC att godtyckliga stop-and-search-kontroller har "förgiftat relationerna mellan polis och samhälle" och är ett redan testat "recept på oroligheter".


PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur blev den omskrivne politikern landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln