Kungen imponerad av att Ganges ska bli ren

Publicerad 2019-12-06

RISHIKESH. Kungaparet besökte Ganges i går torsdag.

2022 ska den heliga floden vara helt ren, har den indiska regeringen bestämt.

– Ansatsen är fantastisk. Här vill indierna verkligen göra något, säger kungen.

I dag är den 2 500 kilometer långa floden ett av världens mest förorenade vattendrag. Ändå anser hinduerna att ett bad i Moder Ganga renar alla synder.

Under torsdagen fortsatte kungaparets statsbesök i Indien med att två kvinnliga hinduiska präster utförde en religiös ritual vid en helig badplats i Rishikesh vid Himalayas fot. Med varsin färgad prick i pannan – en bindi – följde kungen och drottningen ceremonin.

”100 miljoner indier kommer hit”

Därefter åkte kungaparets kortege i full fart på trafikrensade vägar till invigningen av ett nytt vattenreningsverk utanför Haridwar, en annan stad vid Ganges där 120 miljoner hinduer samlas vart tolfte år för att bada i floden och frälsa sina själar.

I snabb följd bygger indierna nu vattenreningsverk längs landets huvudflod, för att försöka uppnå målet att hon ska vara helt ren 2022. Efter invigningen av reningsverket Sarai STP sade kungen till Aftonbladet:

– Jag har svårt att tro att de ska lyckas med det. Men ansatsen är fantastisk, och nödvändig. 100 miljoner indier kommer hit och vill bada i den heliga floden, och totalt sett över året kommer över 300 miljoner. Det är som att hela Europas befolkning ska ner och bada i den här floden.

Vad tyckte kungen om besöket vid Ganges?

– Den här fina lilla religiösa ceremonin som vi fick vara med om var väldigt känsloladdad. Och den här delen av Indien är väldigt vacker.

I en varmare värld ökar risken för sötvattenbrist, i Sverige och många andra länder. Är kungen orolig?

– Man måste vara uppmärksam. Men jag tycker ändå att med sådana här stora projekt kan man ju vända saker till rätta, sade kungen, stående intill vattenreningsverkets rengöringsdammar.

”80 procent av allt vatten går ut orenat”

Med på kungaparets Ganges-besök var också Torgny Holmgren, vd vid Stockholm International Water Institute. Han konstaterade att det inte bara är indierna som låter bli att regnöra avloppsvattnet:

– 80 procent av allt vatten som används i världen går orenat ut i vattendrag. Det är en stor utmaning. Men den främsta utmaningen är egentligen att förse alla med rent vatten. Fortfarande saknar 800 miljoner på Jorden tillgång till rent vatten.

Samtidigt poängterade Holmgren att teknikutvecklingen går snabbt framåt.

– Avsaltning av havsvatten sker i stor skala i Gulfstaterna, där avsaltas nästan allt vatten och blir dricksvatten. Det är energikrävande och drar mycket olja. Men nu börjar man göra solpaneler som driver det där. Då kan det bli tillgängligare för små östater som Fiji och Kiribati.

”Vi får ha det som vårt julkort”, skrattar kungen

Innan Aftonbladet lämnade kungaparet fick fotograf Carolina Byrmo ta en porträttbild vid rengöringsdammarna. Kungen var först tveksam.

– Vid ett reningsverk? Vi får se då om vi kan ha det som vårt julkort, skrattade han sedan.

Kortegen med kungaparet fortsatte på eftermiddagen till Jim Corbett National Park, där kungen och drottningen skulle få se tigrar i det fria. Antalet tigrar i Indien har ökat med 30 procent på bara fem år, tack vare en rad insatser.