Rekordgammal råka fick somna in

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Britt-Marie Seibold/TT
En råka av yngre årgång. Arkivbild

En råka som omhändertogs i Skåne i helgen blev över 25 år gammal. Sannolikt är det den hittills äldsta vilda kråkfågeln som hittats i Europa.

Råkan är en kråkfågel som är vanlig i södra Sverige. I helgen lämnades en medtagen råka in till djursjukhuset i Lund, för att senare hämtas av Fågelskydd Spillepeng i Malmö som tar hand om skadade fåglar.

Fågeln somnade in i en ombonad miljö natten till måndagen, skriver Fågelskydd Spillepeng på Facebook.

Fågeln ringmärktes som vuxen vid Torreberga utanför Staffanstorp i juli 1996. Det innebär att den var minst 25,5 år när den dog, vilket är Europarekord för en vild kråkfågel, enligt fågelskyddet.

– Av svenska ringmärkningsåterfynd har vi ingen som är i närheten av 25 år. Det är häftigt, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

– Den äldsta råkan i Sverige blev 21 år och 10 månader, tillägger han.

Den äldsta kända ringmärkta råkan som hittats i Europa är ett fynd från Norge, en fågel som blev 23 år och 9 månader, konstaterar Didrik Vanhoenacker efter en sökning i statistiken.

Även en korp och en alpkaja i Europa har blivit över 23 år gamla, enligt fynd av ringmärkta fåglar.

Korpar i fångenskap rapporteras kunna leva i över 40 år och det finns obekräftade uppgifter om tama korpar som passerat 70-strecket.

Den döda råkan i Skåne kommer att skickas till Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Fåglar

Lund

Burlöv