Dömd sexköpare i specialinsats mot sexköp

Publicerad 2019-10-31

I tjänsten slår han till mot sexhandeln.

Men mannen är själv straffad sexköpare.

– Om man begått ett brott utanför tjänsten leder det inte per automatik till en disciplinpåföljd internt, säger Skatteverkets HR-direktör Daniela Eriksson.

De senaste åren har Skatteverket specialgranskat branscher som hanterar stora mängder kontanter.

Arbetet har gjort Skatteverket till ett effektivt vapen för polisen att bekämpa sexhandel som förekommer inom vissa delar av massagebranschen.

I flera fall har tjänstemän från myndigheten blivit erbjudna att köpa sex i samband med oannonserade besök på salonger, något som också lett till fällande domar.

Men en av dem som arbetar med granskningen har mer än bara professionell insyn i sexhandel.

Mannen, som dokumenterat erbjudits sex vid salongsbesök i tjänsten och vittnat om det i rätten, har själv erkänt att han köpt sex flera gånger privat.

För två år sedan spanade polis i Mellansverige på en adress där prostitution misstänktes förekomma. Mannen konfronterades då av polis när han kom ut. Han erkände att han hade betalat en kvinna för sex.

Bara månader tidigare hade mannen åkt fast då han var på väg för att köpa sex. Även då erkände han.

I ett av förhören berättade mannen att han köpt sex flera gånger tidigare. Och trots att han i sin yrkesroll bland annat kommer i kontakt med sexhandel hävdade han:

– Jag visste inte att det var straffbart att köpa sex i Sverige.

För de två fallen fick han strafföreläggande och böter, för köp av sexuell tjänst samt försök till detsamma.

Trots att han erkänt brotten arbetar mannen fortfarande i gruppen som granskar ärenden där misstänkta bordelliknande verksamheter förekommer.

Flera anställda på myndigheten vittnar om att uppgifterna oroat och ifrågasätter lämpligheten i arbetsuppgiften.

– Det är oacceptabelt. Vi ska vara ett föredöme, säger en källa med insyn.

Daniela Eriksson, Skatteverkets HR-direktör, säger att hon inte kan kommentera det enskilda fallet.

– Om man begått ett brott utanför tjänsten leder det inte per automatik till en disciplinpåföljd internt på Skatteverket, säger hon.

Inom myndigheten tas ärenden som skulle kunna leda till disciplinpåföljder av varierande grad upp i personalansvarsnämnden, poängterar Eriksson.

Men den här situationen har aldrig nått nämnden.

Daniela Eriksson vill inte ge något rakt besked kring om hon tycker att det är lämpligt att mannen arbetar kvar på avdelningen som sköter den här typen av ärenden.

– Jag kan inte säga generellt, för det beror på. Det är cheferna som måste avgöra om det är lämpligt eller inte.

Men vad anser du, du är en högt uppsatt chef?

– Då behöver vi titta på vad det i så fall är som påverkar själva arbetet. Om det inte påverkar finns det inget ärende att gå vidare med. Det är därför systemet finns. Om man har avtjänat sitt straff ska man också ha förutsättningar för att kunna bli betrodd.

FOTNOT: Efter Aftonbladets publicering har Skatteverket, enligt uppgift, gått ut med intern information om att arbetsuppgifterna begränsats.