Unga gör karriär i kriminella nätverk

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2019-09-09

Gärningsmännen har blivit allt yngre – att ta till riktigt grovt våld är ett sätt att bygga en kriminell karriär i gängen, enligt polisen.

Polisen har sett att de som skjuter och utövar grovt våld allt oftare är riktigt unga personer.

– Anstiftare använder ofta väldigt unga personer. Dels är straffen lägre, men det är också ett sätt att göra karriär i de kriminella gängen. Man bygger ett kriminellt varumärke, säger Gunnar Appelgren, kommissarie vid Stockholmspolisen.

Det är skillnad jämfört med för några år sedan, berättar han.

Polisen vill jobba mer med avhopparverksamhet för dem som vill lämna det kriminella livet, men också förebyggande, för att hindra ungdomar att gå in i de kriminella nätverken.

Fast det är inte bara polisens sak, konstaterar Carolina Paasikivi, polisområdeschef i södra Stockholm.

– Det måste vara ett samarbetsprojekt mellan flera olika delar av samarbetet. Vi behöver bryta spiralen, så de här unga männen, eller snarare pojkarna, inte fastnar, säger hon.

Det handlar om skolan, till och med förskolan, och kommunernas arbete med unga, förklarar hon.

– Generellt sett har polisen väldigt låg åtkomst till barn i unga år. Vi ordnar träffar med alla 15-åringar i Botkyrka då de blir straffmyndiga, där vi inom polisen, räddningstjänsten och ambulansen ingår. Vi märker en attitydförändring bara under den enda dagen.

Fast både avhopparverksamheten och det förebyggande arbetet behöver bli bättre, tycker hon.

– Vi ska inte vara naiva. Vi vet att dem som är i 20- till 25-årsåldern är extremt svårmotiverade. Påverkan måste ske innan de går in i nätverken, säger Gunnar Appelgren.

Följ ämnen i artikeln