Boris Johnson: Vi lämnar EU den 31 oktober – oavsett

Publicerad 2019-10-02

Boris Johnson höll ett eldigt tal om att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober på Torypartiets höstkonferens.

Samtidigt skickade han ut det som beskrivs som britternas sista bud till unionen – ett ”realistiskt kompromissförslag”, med premiärministerns egna ord.

– Låt oss få den här saken överstökad nu, upprepade Johnson i sitt tal om brexitfrågan.

Brittiska premiärministern Boris Johnson sände sitt ”sista bud” till EU angående Storbritanniens utträde ur EU, som kallas brexit, vid Torypartiets höstkonferens i Manchester.

Han inledde med att säga:

– Vi ska lämna EU den 31 oktober oavsett vad, ”come what may”.

Därefter lanserade han det han själv kallar ett ”realistiskt kompromissförslag” om brexit, förslag som också skickades till EU-kommissionen.

– I dag lägger vi fram ett förslag i Bryssel som jag anser är konstruktiva och rimliga förslag, som kräver kompromiss från båda sidor. Och ja, det här är en kompromiss från Storbritannien, och jag hoppas väldigt mycket att våra vänner förstår det och kompromissar från sin sida, sa han vid talet.

Han poängterade att alternativet är ett avtalslöst brexit, eftersom Storbritannien oavsett kommer att lämna EU den 31 oktober.

– Det hela världen vill nu är att på ett lugnt och sansat sätt bli klar med det här och gå vidare. Därför ska vi lämna den 31 oktober oavsett vad. Låt oss få det gjort, vi kan, vi måste och vi kommer att göra det, sa Johnson.

Han kritiserade också Labours ledare Jeremy Corbyn för att vilja skjuta upp brexit.

”Två gränser i fyra år”

Delar av kompromissförslaget har läckt ut på förhand. Tidningen The Daily Telegraph avslöjade i går att Johnson föreslår att Nordirland ska hållas kvar i EU:s inre marknad fram till 2025, men samtidigt vara i en gemensam tullunion med resten av Storbritannien.

Planen, som tidningen kallar för ”två gränser i fyra år”, handlar om att Nordirland ska kunna förbli i EU:s inre marknad fram till år 2025, och alltså fortsätta följa EU:s regler om exempelvis jordbruk och livsmedel. Efter 2025 ska det nordirländska parlamentet få rösta om fortsättningen.

Enligt The Guardian ska det regerande partiet DUP vara positivt till förslaget. På Irland är man dock inte lika positiv, enligt tidningen. Irlands utrikesminister beskriver förslaget som oseriöst.

Förslaget om ”två gränser i fyra år” har också skapat frågetecken eftersom kontroller av något slag kommer att behövas mellan Nordirland och Republiken Irland, och mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Telefonsamtal med Juncker

– Under inga omständigheter ska vi ha kontroller vid eller i närheten av den nordirländska gränsen. Vi kommer att respektera fredsavtalet, sa Johnson vid sitt tal.

Senare i eftermiddag ska Johnson prata i telefon med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, rapporterar Sky News.

– Om det här är det sista budet, så finns det inget avtal, säger en källa inom EU till The Guardian.

Skulle britterna bryta förhandlingarna och driva en avtalslös brexit finns det risk att Storbritanniens regering bryter mot den lag som parlamentet röstade igenom nyligen. Den lagen tvingar Boris Johnson att ansöka om en senare brexit om inget avtal slutits med EU.

Boris Johnson utanför Downing street i september.