Var utan spegel en vecka – blev positivt överraskad

Publicerad 2019-10-16

Anni Emilia Alentola, 30, valde att fokusera på annat än sitt utseende och utmanade sig själv med att inte titta sig i spegeln under en hel vecka. Nu vill hon att fler ska våga testa.

– Min första tanke var att jag såg fridfull och lugn ut istället för att tänka på alla mina ”brister” eller vad som var ”fel” på mig, säger hon.

Idén till utmaningen fick Anni Emilia för tre år sedan i samband med sin masteruppsats som handlade om kroppsaktivism. Hon letade efter en kroppspositiv utmaning att testa själv och fick upp ögonen för ”No mirror week”, alltså en spegelfri vecka.

– Jag tänkte det var bra att utmana mig själv, men även samhällets skönhetsnormer, genom att leva min vardag utan att kolla mig själv i spegeln. Att inte sminka mig eller tänka på hur jag ser ut. Dessutom har jag ibland dagar då jag inte trivts i mig själv och ville därför testa något mer ”radikalt”, säger hon till Aftonbladet.

Satte upp egna regler

Anni Emilia gjorde en lista på regler som hon skulle följa under en veckas tid. Hon täckte för alla blanka ytor och speglar i sitt hem och fick inte spegla sig eller kolla på bilder som var tagna av andra.

– Utmaningen var en överraskning för mig. Det blev tydligt hur fixerad jag var av att se mig själv i spegeln, säger hon.

Men det innebar även en del utmaningar.

– En dag fick jag syn på en klänning jag spanat in och gick helt på känsla när jag köpte den. En gång behövde jag förnya mitt passfoto. Då bad jag en kollega att sminka mig inför fotot och vände bort blicken när jag skulle godkänna det, berättar Anni Emilia.

Hon menar att många kvinnor mår dåligt på grund av skönhetsnormer och att det därför kan vara bra att stanna upp, sluta se sig i spegeln och ta en behövlig paus. Hon minns sin reaktion första gången hon provade utmaningen – tjejen i spegeln hade förändrats.

– Min första tanke var att jag såg fridfull och lugn ut istället för att tänka på alla mina ”brister” eller vad som var ”fel” på mig, säger Anni Emilia.

Vill utmana andra

Nu vill hon utmana andra att testa att vara utan spegel en vecka.

– Känns det för långt kan man prova en dag. Även män borde testa. Vi behöver bli påminda om att alla kroppar är vackra och ingens värde ska baseras på hur de ser ut.