Vapensamlarens dotter: Skandiamannen kunde knappt hålla i korten

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vapensamlaren var nära vän med Skandiamannen och hade en stor mängd vapen hemma. 

En teori är att han lånat ut revolvern som dödade Olof Palme – men det köper inte hans dotter. 

– Skandiamannen visade aldrig något intresse för min pappas vapen. De spelade bridge ihop och han var otroligt svag i händerna. Han kunde knappt hålla korten i en kortlek, säger hon. 

Skandiamannen har från och till figurerat i Palmeutredningen. För två år sedan tog rapporteringen ny fart, när tidningen Filter pekade ut honom som Olof Palmes mördare. Skandiamannen beskrivs sedan dess som ett huvudspår.

Filter rapporterade om en vapensamlare som var nära vän med Skandiamannen. Enligt frilansjournalisten Thomas Pettersson ansökte mannen om samlarlicens för fem vapen mellan 1978 och 1986, vapen vars kaliber skulle kunna stämma överens med den ammunition som användes vid mordet på Olof Palme. Totalt ska mannen ha haft över tvåhundra vapen i sin samling.

Foto: TT
Skandiamannen ska ha rört sig i en Palmefientlig miljö.

Vapensamlaren är inte längre i livet. Men hans dotter säger till Aftonbladet att hennes pappa absolut inte har något med mordet på Olof Palme att göra.

– Jag är extremt säker på det. Bara tanken att han skulle ha lånat ut ett vapen till XX (Skandiamannen) är så befängd, säger hon.

Foto: SVT
Skandiamannen var på mordplatsen. Men det finns en tidslucka som ingen har kunnat fylla i än.

Var aldrig i vapenrummet

Skandiamannen var en återkommande gäst i vapensamlarens hus. Vännerna och deras fruar spelade bridge ihop varje vecka. Samlarens vapenförråd visade Skandiamannen dock aldrig något intresse för, enligt dottern.

– Han var aldrig i vapenrummet. De spelade bridge ihop, säger hon och tillägger att Skandiamannen ofta hade väldigt svårt att röra händerna på grund av reumatism.

– Han hade mycket stora problem. Han fick guldinjektioner för reumatismen.

Talar det för att han inte är kapabel att hålla i mordvapnet?

– Jag kan inte spekulera i det. Med adrenalin i kroppen, och om man tagit medicin dagen innan, vad vet jag? Jag säger bara att jag är uppvuxen med bilden att XX (Skandiamannen, reds anm) hade svårt att hålla i korten när de spelade. Det var tragiskt för honom, han var ju grafiker och skulle hålla i pennor och teckna.

Visade bilder och dokument för polisen

Vapensamlarens dotter kontaktades av polisen i samband med att Skandiamannens namn åter blev aktuellt i Palmeutredningen. Hon har visat polisen bilder och handlingar kring vapen som såldes på ett auktionshus efter vapensamlarens död.

Sedan dess har hon inte blivit kontaktad av utredarna.

– När pappa hängdes ut som en vapenlangare hörde de av sig, det är väl klart. Vi visade alla bilder och vi pratade med dem. Men jag har inte pratat med dem sedan det var uppe då, för två år sedan. Jag vill också bestämt säga att pappa inte var någon vapenhandlare, han var vapensamlare.

Tror du att Skandiamannen har något med mordet att göra?

– Han dök upp sent i utredningen som en möjlig misstänkt, i och med att han var avskriven från början. Det kan ha hänt mycket under de här åren som jag inte har någon aning om. Om det visar sig att det var han, då är det klart att jag har sorg i hjärtat.

– Jag är uppvuxen med honom och han var en enormt viktig person för mig. Han är den vuxna människa, förutom mina föräldrar, som jag kände bäst. Det är klart att detta har påverkat mig enormt.

PODD Det händer i utredningen om mordet på Olof Palme

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin och Oisín Cantwell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM