Mauri och familjen väcktes av jordbävningen: ”En rejäl smäll”

Publicerad 2017-07-21

Mitt i natten väcktes Mauri Heikkilä av den kraftiga jordbävningen som skakade semesterparadiset Kos, Grekland.

Mauri vaknade till av att marken vibrerade – sedan kom skalvet.

– Det kändes först som en rejäl smäll. Det började vibrera och flyga omkring grejer och det var ett jävla dånande, berättar Mauri Heikkilä.

Delar av Turkiet och Grekland skakades av en jordbävning under natten till fredag. Skalvet hade en magnitud på 6,7 och två personer uppges ha dött och hundratals skadats.

Svenska Mauri Heikkilä med familj låg och sov i en hotellägenheten på bottenvåningen i ett hotell i Kos, Grekland.

Han väcktes av att marken började vibrera – sedan kom det kraftiga skalvet.

– Det kändes först som en rejäl smäll. Det började vibrera och flyga omkring grejer och det var ett jävla dånande. Man var tvungen att skrika för att höra varandra, berättar Mauri Heikkilä för Aftonbladet över telefon.

– Det höll på i kanske 10 till 20 sekunder, ganska lång tid.

Sprang ut

Familjen evakuerade byggnaden så snabbt de kunde. Eftersom de befann sig på bottenplan kunde de ta sig ut snabbt.

Värre ska det ha varit för bekanta till familjen som bodde i ett högre hus. Vännerna hade berättat att det blev kaos när boende i byggnaden skulle lämna huset på hotellets brandstege.

– Nu på natten tog vi hit de bekanta och vi har klämt in i oss i vår lägenheten på markplan, säger Mauri Heikkilä.

Sover utomhus

Skalvet skakade byggnaderna och statyer i hotellet har vält omkull och gått sönder. Mauri Heikkilä berättar att galler till hotellets pooler skakats loss och flugit i väg 30 meter och barnklubbshuset vid poolen har rasat.

Hundratals gäster sover utomhus, de ligger i gräset och i solstolar som hotellpersonalen tagit fram. Mauri Heikkilä känner fortfarande hur marken skakar.

– Det känns inte bra. Det är knapt man sovit alls i natt, just för att marken fortfarande vibrerar. Det håller på hela tiden, säger han.