”Andlöst spännande och dörröppnande”

avMalin Wollin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVERIGES RADIO
Anders Göranzon.

I en nästanverklighet av tyckande, rykten, åsikter och vad folk tror sig veta är det så oerhört befriande med människor som vet vad de pratar om eftersom hela deras liv är år fyllda av erfarenheter.

Minns Agnes Wolds Sommar där hon förklarade att vi inte behöver städa så förtvivlat.

Tänk om vi skulle gå på sanning istället för ”jag har hört att” och favoriten ”det har man ju läst om”. Ett exempel på uppfriskande sanning direkt från hästens mun är Anders Göranzons Sommar i P1.

Om du älskar socialrealism och kriminalitet i en tragikomisk blandning så kan du ta en nittio minuters paus från din favoritserie på Netflix ikväll. Anders Göranzons Sommar är ibland andlöst spännande, därtill lärorikt och dörröppnande. För det är öppnandet, som motsats till utestängda individer som inte släpps in i samhället, som är lösningen. Anders Göranzon växte upp med en ensamstående mamma som drack och så mormor och morfar som det där avgörande skyddsnätet. Han ville bli en vit riddare, en riddare som skulle leda och hjälpa och reda upp när det blivit fel.

Jag kan inte låta bli att dra paralleller till den djuplodande dokumentären ”OJ Made in America” som jag följer på SVT just nu. Tänk så olika inställningar man som polis kan ha till de som med ilska och frustration slår tillbaka mot det samhälle de aldrig känner att de har tillgång till. Tänk vilken skillnad när det kommer till utgång och resultat.

Det spelar ingen roll vad du har för bakgrund, skyll inte ifrån dig. Men också: alla har sin historia, ingen föds yrkeskriminell. Man behöver en morfar, en lärare, någon som gör skillnad. Sin egen vita riddare.

Anders Göranzon förklarar mellan raderna vikten av att vara flexibel, och hejhej med buset, utan att någonsin glömma sitt uppdrag.

Att bokstavligen sätta sig ner på rumpan i en ganska ful soffa och säga ”Hej, jag heter Anders”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM