Ryska diplomater bränner dokument

Uppdaterad 2022-02-24 | Publicerad 2022-02-23

Diplomaterna på Rysslands konsulat i Kiev förbereder sig på att evakuera.

Samtidigt som spänningarna på båda sidor ökar visar videor från den ryska ambassaden hur de under natten brände hemliga dokument.

De senaste dagarna har flera videor spridits från Rysslands konsulat i Ukrainas huvudstad Kiev. Bilderna visar att den ryska personalen under natten bränt papper i stora eldar, skriver New York Times.

Buntar med dokument och stora säckar fyllda med papper lades på brasorna som hade tänts på en innergård vid konsulatet. Svart rök steg över murarna runt byggnadskomplexet.

Vad det är för typ av dokument som bränts och vad de innehåller är okänt, men att man bränner dem tyder på att Ryssland inte vill att de hamnar i någon annans händer ifall situationen skulle eskalera ytterligare.

Evakuerar diplomater

På tisdagen fattade Ryssland beslut om att evakuera sin diplomatiska personal från ambassaden i Ukraina.

”Vår högsta prioritering är att ta hand om våra diplomater och personal på ambassaden och konsulatet. För att skydda deras liv och säkerhet har vi beslutat att evakuera personal som företräder Ryssland i Ukraina, det kommer genomföras i den nära framtiden”, skriver Rysslands utrikesdepartement i ett pressmeddelande.

En kille i en Tiger-dräkt går ned i tunnelbanan efter deltagande i en hyllning till Ukraina och självständighet i Kiev.

Ukraina tar in reservister

Samtidigt som de ryska diplomaterna hastigt förbereder sig på att lämna landet så förbereder även Ukraina sig för en eventuell invasion. Under morgonen röstade landets parlament igenom att tillåta ukrainska medborgare att bära vapen för självförsvar. Undantagstillstånd ska införas i samtliga regioner och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i dag meddelat att landets försvar kommer att införa värnplikt för reservister mellan 18 och 60 år, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Zelenskyj har tidigare uppgett att beslutet inte innebär en generell mobilisering av militär efter Rysslands beslut om att sända trupper till östra Ukraina.

Flera ambassader lämnar Kiev

Rädslan över en invasion av Ukraina har lett till att flera ambassader har valt att delvis eller helt dra tillbaka sin personal från Kiev.

Enligt Storbritanniens utrikesminister Liz Trusset är det ”högst sannolikt” att Ryssland attackerar Ukrainas huvudstad Kiev,  enligt Sky News.

Det baserar hon på underrättelseuppgifter som Storbritannien har.

Truss säger att det är ”högst sannolikt” att Rysslands Vladimir Putin kommer att ”följa sin plan på en fullskalig invasion” och att det är ”högst sannolikt” att en attack mot Kiev är med i de planerna.

USA har tidigare beslutat att flytta flera delar av sin verksamhet, bland annat CIA:s kontor från Kiev till staden Lviv i västra Ukraina. I samband med det förstörde även USA ett antal känsliga dokument. Enligt The Hill var det främst personuppgifter och dokument kopplade visumansökningar och pass som förstördes.

Även sverige har kallade i måndags hem delar av sin personal från ambassaden i Kiev.

”Med anledning av det allvarliga och oförutsägbara säkerhetsläget har utrikesdepartementet beslutat att minska antalet utsänd personal”, sa utrikesminister Ann Linde (S) i ett uttalande.