Man dog i häktet – blev levande uppäten av vägglöss enligt anhöriga

Publicerad 2023-04-18

Lashawn Thompsons häktescell i Atlanta.

Lashawn Thompson, 35, hittades död i en smutsig häktescell i Atlanta.

Enligt hans familj blev han levande uppäten av vägglöss och andra kryp i cellen.

– De satte honom i cellen och lämnade honom där för att dö, säger familjens advokat, som kräver att hans död utreds.

Lashawn Thompson hittades död i sin cell i Fulton County i Atlanta i september förra året. Då hade han suttit häktad i tre månader, misstänkt för ringa misshandel.

När han hittades var hans cell så kraftigt nedsmutsad och full av ohyra att personal som gick in fick ta på sig skyddsdräkt mot farliga ämnen, enligt handlingar från häktet.

– Scenen var så fruktansvärd att fångvaktaren sa att hon inte kunde utföra hjärt- och lungräddning när de hittade honom då hon, enligt sina egna ord, flippade ur, säger Michael Harper, familjens advokat till Daily Mail.

Thompsons bröst och mage, täckt av bett och sår.

Skärskador och sår från skadedjur

En obduktionsrapport har konstaterat att han utsatts för ett extremt svårt angrepp från små insekter med skärsår och skador över hela kroppen.

Enligt obduktionsrapporten är dödsorsaken oklar, men familjen menar att den är tydlig: han blev levande uppäten av insekter och vägglöss.

Bilder som familjen släppt på 35-åringen visar hur bröst och mage är täckt av bett och sår från vägglöss.

Under torsdagen samlades 35-åringens familj utanför domstolen i Fulton County där de krävde att hans död utreds och att någon ställs till svars. De har chockats av att se bilderna.

– Det är hjärtekrossande för ingen borde någonsin behöva bli sedd sådär. Ingen ska behöva se det, sa Brad McRae, Thompsons bror, under pressträffen.

Lashawn Thompson.

Var inte dömd för brott

Thompsons familj kände inte till att han häktats förrän de fick beskedet om hans död.

Enligt brodern tyckte 35-åringen om att dansa och baka och drömde om att bli läkare som ung. Han greps misstänkt för misshandel i juni, men hade inte dömts för brottet.

35-åringen väntade på en flytt till ett annat häkte, men hade flyttats till sin cell på häktets psykiatriska avdelning efter att häktespersonal bedömt att han led av psykisk ohälsa.

Enligt familjen led Thompson inte av psykiska problem innan tiden i häktet. De säger att de tagit del av handlingar från häktet som visar att personalen lade märke till att hans hälsa försämrades, men att inga åtgärder vidtogs.

Häktet: Svårt att erbjuda ren miljö

Familjen kräver också att Fulton County stängs ner.

– Mr Thompson hölls på en plats som inte var lämplig ens för ett sjukt djur. Någon måste hållas ansvarig för hans död, säger advokaten Michael Harper.

I ett uttalande till tv-kanalen WSBTV beklagar Fulton County familjens sorg. De svarar också på kritiken och säger att man vidtagit flera åtgärder efter 35-åringens död.

Bland annat har man lagt flera miljoner miljoner kronor på skadedjursbekämpning.

”Hälsan, välmåendet och säkerheten för våra intagna är vår högsta prioritet. Det är ingen hemlighet att de förfallna och snabbt försämrade förhållanden vid nuvarande anläggning gör det svårt att erbjuda en ren, välskött och hälsosam miljö för alla intagna och personalen”, skriver de i uttalandet.

Följ ämnen i artikeln