Ny mätning: Majoritet skulle rösta på Stubb

TT

Publicerad 2024-02-06

Alexander Stubb på en valdebatt som tidningen Iltalehti arrangerade den 5 februari.

En klar majoritet av väljare som sympatiserar med Samlingspartiet, Sannfinländarna och Centern skulle rösta på Alexander Stubb om andra omgången av presidentvalet i Finland hölls i dag.

Stubb skulle få 53 procent av rösterna, enligt en opinionsmätning som Uutissuomalainen beställt. Rivalen Pekka Haavisto skulle få 47 procent och då främst från rödgröna sympatisörer.

Enligt professor Ilkka Ruostesaari vid Tammerfors universitet hårdnar nu striden inför den andra valomgången på söndag.

– Haavisto har försökt flirta med mitten- och landsbygdsväljarna i utfrågningar, men utifrån den här opinionsmätningen ser det inte ut att bita särskilt bra, säger han.

Inställningen till invandring och klimatfrågor inverkar, men även det faktum att det inom Sannfinländarnas och Centerns sympatisörer finns många värdekonservativa, enligt Ruostesaari.

Stubb har ett större stöd bland äldre väljare och män, medan Haavistos stöd är större bland yngre och kvinnor. Endast i Nylands region, där huvudstaden Helsingfors ligger, är Haavisto den populäraste kandidaten.

Totalt 1 000 finländare utfrågades i mätningen som gjordes mellan den 30 januari och 5 februari. Av dessa svarade 822. Den totala felmarginalen bland samtliga var 3,1 procentenheter.

Följ ämnen i artikeln