EU gillar inte svenska A-traktorer - kan stoppas nästa år

Publicerad 2022-11-03

A-traktorer har varit en del av det svenska trafiknätet under många år.

Men detta kan få ett slut – redan nästa år.

Om EU-kommissionen inte gillar Sveriges nya åtgärder kan det bli ett fall för EU-domstolen, rapporterar Teknikens värld.

Krav på säkerhetsbälte, vinterdäck och större fokus på risker i körkortsutbildningen.

Det är några av de regelskärpningar som Transportstyrelsen föreslog i sin utredning om A-traktorer de kom med för två dagar sedan.

Men trots det kan A-traktorerna kan stoppas från att rulla på svenska vägar redan nästa år, enligt Teknikens värld. Det hela har att göra med att EU-kommissionen inte gillar att traktorerna används som personbilar.

Enligt tidningen är det branschorganisationen för mopedbilar som har uppmärksammat EU-kommissionen på hur A-traktorer kan köras med endast AM-körkort. EU-kommissionen menar att Sverige inte följer EU:s fordonslagar.

 

Så har A-traktorer lurat polisen genom åren

 

Redan i januari i år var kommissionen i kontakt med den svenska regeringen. Svaret skulle komma i juli, men det sköts på till nu i oktober, och blev i stället den nuvarande regeringens ansvar.

Men om inte kommissionen tycker att Sveriges regeringen har gett ett tillräckligt bra svar kan det bli ett fall för EU-domstolen. Då skulle en stämning kunna börja beredas i början av nästa år, enligt Teknikens värld.

Följ ämnen i artikeln