Hemligt erbjudande till Ryssland avgjorde historisk spiondom

FRA bidrog i arbetet med utredningen

Publicerad 2023-01-19

Peyman Kia, 42, var Rysslands man inne på Säpo och Must och sålde ut minst 90 topphemliga rapporter.

Han kunde agera ostört i åratal – och upptäcktes först efter att Säpo fått tips utifrån om att en svensk mullvad lämnat in ett ”erbjudande” till den ryska underrättelsetjänsten.

– Sammantaget är detta ett av de absolut allvarligaste ärendena av det här slaget någonsin i Sveriges historia, säger åklagaren Mats Ljungqvist på Riksenheten för säkerhetsmål.

42-åringen från Uppsala arbetade i tio års tid i underrättelsetjänstens hjärta – i dag dömdes han mot sitt nekande till livstids fängelse för grovt spioneri.

Av domen framgår att Peyman Kia inifrån Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten spionerat för Rysslands räkning i tio års tid.

Först efter att Säpo fått ett tips utifrån kunde man agera.

”SÄPO fick underrättelseinformation om att någon som arbetade inom den svenska säkerhets- och underrättelsetjänsten skulle ha erbjudit hemliga uppgifter till Ryssland och GRU.”, skriver rätten i domen.

Rättens ordförande, chefsrådmannen Måns Wigén på pressträffen efter domen.

”Erbjudande i botten”

I domen beskrivs ett ”erbjudande” om hemligstämplade svenska uppgifter som nått den ryska underrättelsetjänsten. Enligt chefsåklagare Per Lindqvist så var det just detta erbjudande som drog i gång hela ärendet 2017.

– Det finns ett erbjudande i botten här och när man jämför det erbjudandet med vad som har anskaffats och röjts så kan man se att det överensstämmer oerhört väl. Det är, precis som tingsrätten säger, en viktig pusselbit här, säger Per Lindqvist.

Är underrättelseinformationen som blev utredningens starskott och erbjudandet som beskrivs i domen samma sak?

– Ja, det är det.

Hur Säpo fick del av den svenske mullvadens erbjudande till ryska militära underrättelsetjänsten vill inte någon av åklagarna svara på.

Men i generella termer beskriver Per Lindqvist omfattande samverkan med myndigheter både utanför och innanför Sveriges gränser.

– Det är klart att i arbetet med kontraspionage finns ett omfattande nationellt och internationellt samarbete. Hur det har sett ut i det här ärendet får jag inte berätta om men det är klart att i allt arbete av den här typen bygger på omfattande internationellt samarbete och utan det samarbetet är det svårt att reda ut sådant här. Det är flera myndigheter som arbetet oerhört hårt under väldigt lång tid med den här utredningen, säger Per Lindqvist.

Peyman Kia, 42, döms till livstids fängelse.

FRA har deltagit

En av myndigheterna som bidragit i delar av utredningen är Försvarets radioanstalt, FRA.

– Vi har bidragit till den här utredningen men jag vill inte gå in exakt på hur vi har arbetat. Det handlar om att vi har stöttat Säpo och Försvarsmakten och bidragit på olika sätt, säger Ola Billger, kommunikationschef på FRA.

Efter att Säpo fått in tipset om det svenska ”erbjudandet” till GRU drog Säkerhetspolisen i gång en internutredning som kom fram till att det måste vara Peyman Kia som gått till Ryssland. En sammanfattning av den här utredningen är en del av bevisningen som tingsrätten tagit fasta på.

”Tingsrätten anser att SÄPO redovisat mycket goda grunder för sin slutsats att Peyman Kia är den mest sannolike uppgiftslämnaren.”, skriver man i domen.

Payam Kia, 35, döms till 9 år och 10 månaders fängelse.

Ska överklaga

Båda bröderna nekar kategoriskt till brott. Peyman Kia hävdar att han haft rätt att läsa de hemliga dokumenten inom ramen för sina anställningar och hans yngre bror Payam Kia hävdar att kontanterna han hanterat bland annat härrör från kasinovinster i USA.

Direkt efter domen sa Peyman Kias advokat Anton Strand att hans klient vill överklaga domen.

– Jag har talat med min klient som vill överklaga domen. Jag kan konstatera att min huvudman döms mot sitt nekande för grovt spioneri, han får också fängelse på livstid. Det är förstås inte möjligt att vara nöjd med den här domen utan det här kommer att få överklagas till Svea hovrätt, säger Anton Strand.

Pengar motiv

Även Payam Kias advokat Björn Sandin är missnöjd och överväger ett överklagande.

Enligt åklagarna har motivet för spioneriet varit att Peyman Kia och hans yngre hantlangare och bror Payam Kia velat ”berika sig”.

– Jag tror att tingsrätten landat någonstans runt en halv miljon och det är väl inte fel, men beloppet kan vara högre. Det är svårbedömt, säger Per Lindqvist.

Han är nöjd med tingsrättens beslut och säger så här om det utdömda straffen:

– För den som har full inblick i det här så är utgången faktiskt helt förväntad.

Skadornas omfattning på svenskt försvar och underrättelsetjänst är hemligstämplade men beskrivs av Stockholms tingsrätt översiktligt som ”synnerligen allvarliga”, den allvarligaste graden av menbedömning.

– Det här är ett av de ärendena som tillhör bland de värsta vi har haft i det här landet när det gäller den här typen av brottslighet, säger åklagaren Mats Ljungqvist.