Vårdpersonal bjöds på gala efter sparkrav: ”Förnedrande”

Publicerad 2023-09-22

Pia Smith jobbar på en demensavdelning på ett äldreboende i Örkelljunga.

I Örkelljunga skär kommunen ner inom äldrevården.

Samtidigt bjuder de in till gala – för att uppmuntra personalen.

– Det är ett skämt. Det är förnedrande och jag känner att de inte tar oss på allvar, säger en anställd.

I Örkelljunga har socialnämnden fattat beslut om effektiviseringar och besparingar inom äldrevården.

För undersköterskan Pia Smith som jobbar på ett äldreboende i kommunen har beslutet inneburit en färre kollega, i vad hon beskriver som den mest ansträngda arbetsmiljön hon jobbat i under sina 20 år i yrket.

– Hos oss tog de bort en personal, det var innan sommaren. Det innebär att vi nu är tre personal som ska samarbeta mellan två avdelningar med totalt 15 boende, säger Pia Smith till Aftonbladet.

På en annan avdelning har fler anställda sagts upp, berättar hon.

Gala för att uppmuntra personal

Samtidigt som beslutet om besparingarna fattades, beslutade socialförvaltningen också om att bjuda in alla anställda i kommunen till en gala – i syfte att förbättra personalens arbetsmiljö och uppmuntra personalen, vilket HD var först att skriva om.

Pengarna till galan kommer från statliga bidrag som kommunen fått för att förbättra hälsan och arbetssituationen för anställda inom vård och omsorg.

På galan – som ska hållas i oktober – ska bland annat ”Årets bästa förbättring” och ”Årets sämsta försämring” utses.

– Det är ett skämt. Det är förnedrande och jag känner att de inte tar oss på allvar. Hur ska en gala kunna ge oss en bättre arbetsmiljö? säger Pia Smith.

Hon berättar om kollegor som sjukskrivits på grund av en psykiskt påfrestande och stressig arbetsmiljö, att facket kontaktakts samt att flera Kia-anmälningar gjorts gällande just arbetsmiljön (Kia är ett system där anställda själva kan anmäla arbetsmiljöproblem som går direkt till skyddsombud och berörd chef).

– Men ingenting har hänt. Och så vill de att vi ska ha en gala för att vår arbetsmiljö ska bli bättre. Jag tycker att man borde kunna lägga pengarna på något bättre, säger hon.

Örkelljunga skär ner inom äldrevården.

”Ser illa ut”

Kamilla Roupé, är facklig företrädare och skyddsombud i hemtjänsten. I en intervju med Kommunalarbetaren bekräftar hon bilden att anställda ofta har svårt att hinna ta sig mellan vårdtagarna och att tiden hos de äldre inte räcker till.

– Då ser det illa ut i medlemmarnas ögon att de ordnar en gala just nu när många medlemmar känner så stressade, säger Kamilla Roupé, till tidningen.

Galan är för alla som mottagit inbjudan.

Men i ett mejl från chefen har de anställda på äldreboendet också fått veta att det sannolikt blir ännu större underbemanning på boendet under tiden som galan pågår, om de som egentligen är schemalagda väljer att gå.

– Jag tänker absolut inte gå, och jag vet många kollegor som inte heller ska gå, säger Pia Smith.

Besparingarna görs enligt beslutet i syfte att minska ett omfattande budgetunderskott i verksamheten.

Drabbar de äldre

Men att dra ner på personal, är inte rätt väg att gå, menar hon. Enligt Pia Smith borde kommunen i stället sätta in tillräckligt med personal för att kunna ge de boende kvalitetsvård.

– Det är människor som vi jobbar med. Just nu tycker jag synd om de gamla. De får inte vården eller tiden som behövs, vi hinner inte. Vi hinner bara ta ut dem, ge dem något att äta, och ja... Mer hinner vi inte. Då jag förstår inte hur de kan säga att vi ska vara färre personal.

Äldreboendet som Pia Smith jobbat på har godkänts som Stjärnmärkt. Det innebär att personalen utbildats enligt en modell för att kunna utveckla det personcentrerade arbetet på arbetsplatsen.

– Så som det är just nu kan de lika gärna ta bort den här stjärnmärkningen för vi hinner inte ens ta fram de handlingsplanerna som vi ska jobba med, säger hon.

Socialchef Gabriela Arvidson säger till Kommunalarbetaren att hon kan förstå om medarbetare är kritiska till besparingarna, men framhåller att galan är en del i arbetet för en förbättrad arbetsmiljö.

– Galan är en engångsföreteelse och är ett sätt att främja god arbetsmiljö och kollegialitet, hylla eldsjälar, men också en möjlighet för personalen att vara delaktig i verksamhetens utveckling. 50 nomineringar har redan inkommit. Flera har hört av sig och uppskattar denna insats, säger Arvidson, till tidningen.