Trump: ”Rocket man är ute på ett självmordsuppdrag”

Publicerad 2017-09-19

USA:s president Donald Trump fokuserade på Nordkorea och andra ”skurkstater” i sitt FN-tal.

Han höll inte igen – utan hotade med att USA kan tvingas ”utplåna Nordkorea".

– Rocket man är ute på ett självmordsuppdrag, säger Trump.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

När den amerikanske presidenten talade i FN:s generalförsamling för första gången någonsin var det inför 130 världsledare, däribland statsminister Stefan Löfven och Frankrikes president Emmanuel Macron.

– De skurkregimer som finns representerade i den här församlingen stödjer inte bara terror, utan hotar också andra länder såväl som sina egna invånare med världshistoriens värsta massförstörelsevapen, säger Donald Trump.

Som väntat gick han särskilt hårt åt regimen i Nordkorea.

USA är starkt och har stort tålamod, men om det tvingas försvara sig själv eller sina allierade, har vi inget annat val än att helt utplåna Nordkorea, säger Trump.

– Rocket man är ute på ett självmordsuppdrag för egen del och för sin regim.

Donald Trump myntade nyligen smeknamnet ”Rocket man” på diktatorn Kim Jong-un.

– USA är redo, villigt och kapabelt, men förhoppningsvis kommer det inte behövas, säger Donald Trump.

Iranavtalet – ”Pinsamhet”

Talet, som ägde rum i FN-högkvarteret i New York, anses mycket viktigt eftersom det pekar ut riktningen för USA:s utrikespolitik.

Donald Trump attackerade Iran som han kallade en ”korrupt diktatur” och vars ”främsta export är våld”. Han kommenterade kärnavtalet, som han önskar riva upp.

– Avtalet är en pinsamhet för USA, säger han och fortsätter:

– Tro mig. Det är dags för hela världen att ansluta sig till oss, och kräva att Irans regering avbryter sin strävan efter död och förstörelse.

En röd tråd i Donald Trumps tal var hans vision om en värld av fria självständiga stater.

– Så länge jag är president, kommer jag i första hand försvara USA:s intressen, men vi har också en skyldighet gentemot andra nationer. Och det är i allas intresse att sträva efter en framtid där alla nationer är självständiga, framgångsrika och säkra.

”Har betalat det högsta priset”

Förutom Iran och situationen på Koreahalvön beskrev han även faran med ”radikal islamsk terrorism”, nämnde Ukrainas rätt till självständighet – och kritiserade regimerna i Venezuela och Syrien.

– Socialistregimen i Venezuela har fört en, en gång blomstrande, nation till ruinens brant. Folket svälter och deras land kollapsar. Det är helt oacceptabelt.

Trump tog upp betydelsen av patriotism i världens länder.

– Våra medborgare har betalat det högsta priset för att försvara vår frihet och många andra nationers frihet, säger han.

USA:s president förklarade att FN behöver reformeras för att få ”bättre resultat och mindre byråkrati”.

– Hoppet står till en värld bestående av självständiga nationer. För att säkerställa friheten och freden för den här vackra jordens invånare. Det ska vara FN:s mål och ambition.

”En skugga av fruktan”

FN:s generalsekreterare António Guterres satte tonen när han talade innan Donald Trump vid generalförsamlingens öppnande på tisdagen.

– Användandet av kärnvapen borde vara otänkbart. Men i dag är oron över kärnvapen starkare än någonsin sedan slutet av Kalla kriget, säger han, enligt AFP.

António Guterres påpekar att kärnvapenhotet i dag är allt annat än ”abstrakt”.

– Miljoner människor lever i en skugga av fruktan, kastad av de provokativa kärnvapen- och robottesten, säger han och syftar på Nordkoreas kärnvapen- och robottest.

Spänningen mellan Kim Jong-uns diktatur och USA samt dess allierade Sydkorea och Japan har trappats upp under de senaste veckorna – sedan regimen i Pyongyang genomfört sitt sjätte och hittills kraftfullaste kärnvapentest.

USA har de senaste dagarna pratat öppet om att det finns färdiga militära alternativ för att tygla Nordkorea. Samtidigt betonar Ryssland och Kina att diplomati och förhandlingar är den enda lösningen på krisen.

”Tid för statsmannaskap”

António Guterres lyfter ett varningens finger – och manar till en mer sansad retorik.

– Eldigt tal kan leda till fatala missförstånd, säger han i sitt anförande, alltså innan Trump talat.

– Nu är det tid för statsmannaskap. Vi får inte sömngångaraktigt gå rakt in i ett krig.

Det senare är en uppenbar passning till Donald Trump.

FN:s säkerhetsråd har sedan 2006 infört nio omgångar sanktioner mot Nordkorea. Den senaste kom i förra veckan och innebär ett hårt slag mot landets handel och oljeförsörjning.

Guterres, som tidigare ansvarat för FN:s flyktingenhet, säger även att det ”smärtar honom att se flyktingar och migranter bli stereotyper och syndabockar”, skriver Reuters.

– Och att se politiska representanter spä på förbittringen i jakt på politisk framgång.